Автомобилното застраховане ще е най-засегнато от кризата

Автомобилното застраховане ще е сред най-силно засегнатите сектори в бранша от сегашната икономическа и финансова криза. Това заяви днес пред журналисти изпълнителният директор на ЗАД „Булстрад“ Румен Янчев. Най-голям спад се очаква при Каско-застраховките, които ще пострадат от спада в покупките на автомобили.
По данни на Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България, общият брой на новите коли, продадени у нас за 2008 г., е 57 927.
При средна цена 25 хил. лева и „Каско“ 5% от стойността на автомобила, този пазар възлиза на над 70 млн. лв., а голяма част от него, по думите на Янчев, вече е секнал. Отделно има спад и при продажбите на стари автомобили.
Вторият силно засегнат от кризата сектор ще бъде карго-застраховането, прогнозира изпълнителният директор на „Булстрад“. Цените на горивата сега са ниски, но превозвачите няма какво да возят, подчерта Янчев. Страда и морското застраховане, а много от плавателните съдове стоят закотвени извън пристанищата, без да извършват курсове.
За сметка на това пък кризата води до повишено търсене на някои продукти като различните видове отговорности и застраховките на финансови рискове. Спадът може да бъде компенсиран в известна степен и от задължително провеждащите се обществени поръчки.
За 2008 г. компаниите от Vienna Insurance Group (VIG) у нас отчитат общ премиен приход от близо 302,69 млн. лв., от които 274,14 млн. лв. са в общото застраховане и 28,55 млн. лв. – в животозастраховането. ЗАД „Булстрад“ е лидер в общото застраховане с премиен приход от близо 222 млн. лв., като ръстът спрямо предходната година е 25%. Очакванията са това да му отреди пазарен дял в сектора от порядъка на 14-15%.
Другото общозастрахователно дружество от VIG – ЗК Български имоти, приключва 2008 г. с премиен приход 52,2 млн. лв., или с ръст от 2,6%, и 11-то място на пазара. Компанията е специализирана в автомобилното застраховане, което представлява 93,5% от портфейла й. По данни на дружеството, на пазара на „Гражданска отговорност“, „Български имоти“ държи 10,24%.
След като отпадна идеята за сливането им, двете общозастрахователни компании на VIG в България разработват обща маркетингова, информационна, актюерска, счетоводна и ликвидационна политика, но имат различни застрахователни продукти, структури, канали за продажба, и се налагат на пазара като отделни търговски марки. Не така стои обаче въпросът с животозастрахователните компании, при които се обмисля сливане, посочи мениджмънтът на VIG у нас. Тепърва обаче ще се преценяват ефектите от обединението им и влиянието върху клиентите.
ЗАД „Булстрад живот“ приключва 2008 г. с ръст на премиите от 12,18% до 24,4 млн. лв. Увеличението на активите спрямо 2007 г. е близо 27%, а на брутните резерви – 46%.
Въпреки трудната икономическа среда, „Булстрад“ очаква ръст и през първото тримесечие на 2009 г. спрямо същия период на 2008 г. Отчасти това ще се дължи и на по-доброто съотношение на автомобилните застраховки като част от портфейла (65%) спрямо средното ниво за пазара (73-74%). По думите на Янчев, голямото изпитание за компаниите в момента е подновяването на старите полици, а не толкова новия бизнес. Според него застрахователите, които зависят главно от автомобилното си застраховане, ще заложат основно на „Гражданска отговорност“.
При животозастраховането за първото тримесечие на тази година се очертават две основни тенденции, посочи изпълнителният директор на ЗАД „Булстрад живот“ Светла Несторова. От една страна, има ръст на новия бизнес, а от друга кризата се отразява негативно на вече съществуващия. Наблюдава се затруднена събираемост както от бизнеса на дребно, както и лека преориентация на корпоративните клиенти. В периода на криза първият спира доброволни плащания като застраховки „Живот“, а работодателите преразглеждат приоритетно „социалните“ плащания преди организационните, посочи Несторова.
Очакваният ръст на застрахователния пазар за 2009 г. според Румен Янчев е 6-8%, ако се запази съотношението 1:4 ((ръст на БВП към ръст на застрахователния пазар).
В ход е реорганизация на собствеността на Vienna Insurance Group върху TBI, която вече ще е пряка и няма да минава през TBIH, обясни Клаус Мюледер, изпълнителен директор и член на УС на „Булстрад“. VIG няма да придобива дела на Kardan в TBIH, просто двамата партньори се специализират в различни сектори, уточни той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *