Агенцията за кредитен рейтинг Moody’s Investors Service преразглежда рейтингите за финансова стабилност на Банка ДСК и Първа инвестиционна банка (ПИБ)

Агенцията за кредитен рейтинг Moody’s Investors Service преразглежда рейтингите за финансова стабилност на Банка ДСК и Първа инвестиционна банка (ПИБ) и евентуално може да ги намали, съобщи Bloomberg.
Рейтингите D+ на ДСК и D на ПИБ се преразглеждат заради “вероятното влошаване на условията за развиване на дейност в България”, се казва в съобщение на Moody’s. От агенцията намалиха дългосрочния рейтинг на депозитите в местна валута на ДСК на Baa2 от Baa1 и го преразглеждат за по-нататъшни понижения, след като свалиха рейтинга на собственика на ДСК – унгарската банка OTP.
Тъй като икономиката навлиза в рецесия, “вероятността от корпоративни фалити се увеличава” и може “да доведе до ръст на загубите в портфолиото от корпоративни кредити на банките”, пояснява Елена Панайоту, анализатор в Moody’s. Очаква се да нараснат и просрочените задължения по потребителските кредити на българските банки вследствие на увеличената безработица и поевтиняващите жилища, смятат от агенцията.
В интервю за Investor.bg директорът на Българската агенция за инвестиции Стоян Сталев прогнозира, че преките чуждестранни инвестиции в България тази година ще бъдат в обем от между 3 и 4 млрд. евро, т.е. около половината от миналата година.
БВП се сви през първото тримесечие с 3,5 на сто.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *