Агенция Фич понижи своите прогнози за глобалния икономически растеж

Кредитната агенция „Фич“ прогнозира ускоряване на икономическия растеж в Европа, запазване на здравия растеж в САЩ и Великобритания, но намали оценката си за глобалната икономика с оглед по-голямо от очакваното забавяне на т.нар. „нововъзникващи пазари“.

Според тримесечните „Глобални икономически перспективи“ на агенция „Фич“, световният БВП ще нарасне 2,7% през 2015-a година, което е с 0,2 процентни пункта под предишната прогноза прогноза, направена през декември 2014-а година. Въпреки това, глобалната икономика ще се представи малко по-добре от миналата година, когато БВП нарасна с 2,5%. Що се отнася до 2016-а година, кредитната агенция запази своята прогноза за растеж на световната икономика с 3,0 проценти пункта.

„Фич“ обаче отбеляза, че развиващите се пазари изпитват общото забавяне и дори рецесия в някои ключови държави като прогнозира забавяне на растеж на БВП на нововъзникващите пазари до 3,6% през настоящата година след пика от 6,9% през 2010-а година, преди известно ускоряване на растежа до 4,2% през 2016-а година.

Кредитната агенция очаква Русия да влезе в дълбока рецесия и свиване на БВП с 4,5% през 2015-а година и с 1% през 2016-а година. Бразилия също се намира в рецесия от средата на миналата година и „Фич“ очаква спад на БВП с 0,4% през 2015-а година преди бразилската икономика да нарасне с 1,5% през 2016-а година.

Агенцията определи постепенното забавяне на китайската икономика като „структурно“ с оглед на реформите, които се провеждат в страната, но остави непроменени своите прогнози за растежа на БВП на Китай с 6,8% през настоящата година и с 6,5% през 2016-а година.

„Фич“ запази без промяна и своите прогнози за икономиката на САЩ, очаквайки солиден ръст на БВП с 3,1% през 2015-а година и с 3% през следващата година. Частното потребление ще остане основен двигател на растежа, намирайки подкрепа от по-ниските цени на петрола, по-високия разполагаем доход на домакинствата и продължаващото укрепване на пазара на труда, докато американския износ ще бъде ограничен от поскъпването на долара, се казва в последния тримесечен доклад на кредитната агенция.

Измествайки фокуса върху Стария континент, „Фич“ повиши своите прогнози за растеж на еврозоната за тази и за следващата година съответно 0,3% и с 0,2% до респективно 1,4% и 1,7%. Въпреки това, европейският икономически растеж ще остане слаб, предупреди агенцията.

Визирайки Япония, „Фич“ очаква нейния БВП да се повиши с 1,3% през 2015-а и с 1,5% през 2016-а година с оглед обезценяване на местната валута (йената) и по-високи реални заплати след тяхната неочаквана слабост през миналата година.

Растежът ще остане стабилен в Обединеното кралство, като БВП се очаква да нарасне с 2,5% през тази и с 2,3% през 2016-а година след икономически растеж с 2,6% през 2014-а година, се казва в последния тримесечен доклад на „Фич“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *