Агресивно или консервативно инвестиране

Когато търгувам агресивно печеля в 10% от сделките, докато при консервативното инвестиране процентът достига 50, заяви Димо Димов, ръководител на отдел „Международни пазари“ в Карол АД по време на Forex Forum Investor.bg.

„Агресивното инвестиране има само един плюс и това е, че може да се направят големи пари, но шансът за това е много малък, забравете с 1 000 лв. да изкарате милиони. Всичко друго при агресивното инвестиране е минуси, затова препоръчвам консервативното инвестиране. В позиции трябва да се влиза колкото се може по-рядко, но при сигурни фигури, като например при завършващ диагонал, обръщащ триъгълник или зиг-заг“, сподели Димов.

„Но трябва да изчакаме фигурата да завърши и тогава да влезем, защото съм забелязал, че на инвеститорите им се привиждат посочените три фигури“, уточни той.

Например при завършващия диагонал (ending diagonal), ако е имало ръст 20 дни, спад ще е между 2 и 4 дни и ще е равен поне на 100% от ръста. Трябва да пада без корекции и затова може да добавяме към позицията, като местим стопа.

На семинарът Димов показа разпечатки от сметките си, като при едната беше увеличил състоянието си от 13 000 до 187 000 долара, а при друга беше загубил около 46 000 долара за ден. „Малко е да кажа, че при такава загуба, през вас като че ли е минал влак“, сподели Димов. Беше показана и разпечатка, как от 90 долара сметката се увеличава на няколко хиляди долара.

Силните движения обикновено са след новина, затова аз знам кога излизат новините, но търгувам само на база технически анализ.

„Важно е да не бързаме, защото винаги може да заемем позиция“, смята Димов. Той не търгува на седмична графика, защото това изисква „колосален стоп от 5-6 фигури (една фигура е 100 пипса)“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *