Адвокатите: Ще съдят невинни граждани в името на популизма

Висшият адвокатски съвет се закани на всяка цена да се предотврати приемането на промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), които според адвокатите ще доведат до“осъждането на невинни граждани в името на популизма“.

На днешното годишно общо събрание на адвокатите в България бе прието обръщение до Народното събрание, в което се изразява остър протест срещу внесения за обсъждане проект за изменение и допълнение на НПК.

Според защитниците основна тенденция в законопроекта е ограничаване правото на гражданите на защита.

„Проектът предлага да отпадне задължителното участие на защитник пред Върховния касационен съд.

Създава се възможност за постановяване на осъдителна присъда въз основата на тайни доказателства – с анонимен свидетел и скрита информация.

Предвижданото протестиране за връщане на делото на прокурора ще забави още съдебното производство“, посочи председателят на ВАС Даниела Доковска.

Според нея промените в НПК целят да се засили репресивната мощ на държавата за сметка на правото на защита.
Възниквала и сериозна опасност от множество дела срещу държавата и осъдителни решения в Европейския съд за правата на човека в Страсбург.
Според адвокатите предложените промени в НПК не произтичат от препоръките на Европейската комисия, а
целят забавянето на съдебния процес
По време на дискусията на днешния форум беше отбелязано също, че действащите в момента държавни такси са изключително високи. Според адвокатите те не са съобразени с икономическата обстановка в страната и това е възпрепятстване на достъпа до правосъдие за хора с по-малки доходи.
Защитниците възнамеряват да продължат усилията си за връщане на държавните таксови марки, които според тях ще облекчат плащането на малките суми под формата на прости държавни такси.
Колегията поиска от ВАС да набележи законодателни мерки, които да се обсъдят на национална конференция на адвокатите „Спазване на правата на адвокатите – гаранция за справедлив процес“, която ще се състои през май.
С 6,6% е нараснал броят на адвокатите в страната
в сравнение с миналата година, съобщи още в отчета си пред общото събрание Даниела Доковска.
Според „Държавен вестник“ броят на защитниците у нас е 11 943 души, от които 49,05 на сто са мъже. Най-голямата адвокатска колегия е софийската, следвана от варненската и пловдивската. В България са регистрирани 26 чуждестранни адвокати.
В отчета си Доковска припомни, че гласуването на въвеждането на ДДС за адвокатските услуги е станало без гласовете на депутатите, които са адвокати, тъй като „това е щяло да бъде конфликт на интереси“. Тази част от отчета беше приета със смях от залата.
Бе посочено, че ВАС не е бил поканен в работната група, създадена от Министерството на правосъдието за подготвения проект за изменение на НПК. Той е бил изпратен за становище едва след като е бил подготвен от нея.
Председателят на Народното събрание Цецка Цачева заяви, че резултатите от току-що приключило изследване на НЦИОМ сред водещи юристи „не са ласкави, но са обективни за законодателната дейности и на това Народно събрание“.
По думите й много е трудно, когато европейски директиви трябва да се преведат на правен български език, да се намери точният баланс, това трябвало да става чрез диалог.
Председателят на парламента заяви още, че през месец март проектът за промени в НПК ще влезе за обсъждане в парламентарните комисии, защото приемането му е условие за влизането ни в Шенгенското споразумение и в Еврозоната.

БТА
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *