Адвокати и нотариуси не се отърваха от ДДС

Свободните професии плащат налога, ако оборотът им надмине 50 000 лв.

Адвокатите, нотариусите и частните съдебни изпълнители трябва да продължат да плащат ДДС, въпреки решението на Конституционния съд. Това гласи указание на изпълнителния директор на Националната агенция за приходи Мария Мургина.

Конституционният съд отмени текст от Закона за ДДС заради нарушения на процедурата при приемането му в парламента. Отмяната на текста беше поискана от омбудсмана на републиката Гиньо Ганев. Но съдът не се произнесе по същество дали смисълът на закона противоречи на конституцията. Съдът остави в действие текста, според който хората със свободни професии са задължени да плащат ДДС, ако годишният им оборот надмине 50 000 лв. Това са хората, които не работят на заплата, а упражняват свободна професия, като лекари, стоматолози, журналисти, архитекти и др. Такива са и адвокатите, нотариусите и частните съдебни изпълнители.

Плащането на ДДС за упражняване на свободна професия е изискване на директивите на ЕС. По прилагането на директивите има и решение на Съда на Европейските общности. Според него нотариусите и съдебните изпълнители в Холандия извършват икономическа дейност и трябва да начисляват ДДС за извършваните от тях услуги.

Указанието на Мария Мургина е изпратено до Висшия адвокатски съвет, Нотариалната камара и Камарата на частните съдебни изпълнители. За него са уведомени и всички около 250 физически лица, регистрирани по ДДС в страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *