Адвокати: Превръщаме се в полицейска държава

Има опасност България да се превърне в полицейска държава, ако Народното събрание приеме промените в Наказателно-процесуалния кодекс. Това каза пред PRO.BG адвокат Емилия Недева, юридически експерт в Асоциация за европейска интеграция и права на човека, цитирана от БГНЕС.
Недева е представила 10 жалби на български граждани пред Европейския съд в Страсбург.
По думите на адвокатката липсата на контрол върху събирането на уликите може да отприщи вълна от полицейски произвол. Опасенията са, че недобросъвестни следователи ще получат възможност да изфабрикуват доказателства срещу всеки гражданин. И ще се увеличат делата срещу държавата в Европейския съд за правата на човека в Страсбург, смята Недева.

Подобно е мнението на заместник-председателя на Висшия адвокатски съвет Хари Хараламбиев. Той определи промените като „недопустими” и „неприемливи” за адвокатите, с които се нарушава правото на защита на гражданите.

Днес се очаква адвокатурата в лицето на Висшия адвокатски съвет да публикува официалното си обръщение към Народното събрание, с което възразява срещу приемането на второ четене на промените в Наказателно-процесуалния кодекс.

„Лошо нещо е правосъдието да бъде поставено в услуга на външнополитически интереси”. Така коментира адвокатът по наказателни дела Марин Марковски, че промените се налагат от Европа, а не са дело на министерството на правосъдието или ГЕРБ. Адвокат Марковски каза още, че разбира, че събирането на доказателства е трудно нещо, но вътрешното убеждение на разследващия, че заловеният е виновен не е доказателство в съда, а психологически момент, с който трябва да се преборят.

Служебният защитник, който се предвижда да бъде назначен на подсъдимия, ако адвокатът му отсъства той нарече „опасна работа”, защото той не е свързан емоционално с клиента и липсва доверието между тях. Според статистиката, която цитира адвокат Марковски, делата у нас се отлагат най-често не заради болни адвокати, а заради неявяване на вещи лица и свидетели.

„Непоносима за гражданите”, според него е и идеята гражданите да нямат право да обжалват присъдите си пред Върховния касационен съд, ако вече имат две еднакви присъди от предишните две инстанции.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *