Администрацията на Обама спира депортирането на нелегални

Това става след серия от масови протести, в които Обама и екипът му бяха обвинени за изключително високия брой на депортираните през последните 3 години. През 2010 година Департаментът по националната сигурност (DHS) изгони от страната около 400 000 души – най-високата цифра до сега. Почти половината от тях имаха криминално минало.
Сега имиграционните съдилища ще преразгледат всички дела за депортиране. Според инструкциите на секретаря по националната сигурност Джанет Наполитано тези, които не са извършили престъпления, няма да бъдат принудени да напуснат страната. Така ресурсите на властите ще бъдат насочени по-пълноценно към техните „най-високите приоритети”. Към момента в съдилищата висят около 300 000 дела за депортация.
Според висш представител на администрацията около 79% от делата са срещу хора, които нямат криминално минало, а просто са влезнали или останали в страната нелегално. Една от групите, които ще спечелят най-много от новата политика на Белия дом, са децата на имигрантите без документи. Приемането на т.нар. DREAM Act от Конгреса продължава да изглежда несигурно. Този закон предвижда път към гражданство за тези деца, ако завършат колеж или се запишат в армията. „Няма смисъл да използваме нашите ресурси за хора с нисък риск за националната ни сигурност – като деца, които са доведени тук много малки и не познават друг дом, освен САЩ.”, каза Наполитано.
Според новите разпоредби, част от имигрантите, чиито дела са решени с отмяна на депортацията, ще могат да кандидатстват за разрешително за работа и други бенефити.
Президентът Обама си навлече гнева на различни групи, защитаващи правата на нелегалните, и те му лепнаха прякора “Deporter-In-Chief”. Сега те се надяват, че новите правила ще облекчат съдбите на част от милионите нелегални имигранти. Противниците от консервативните групи обаче смятат, че това е де факто „административна амнистия”, която не е одобрена от Конгреса.
Според изследване на Pew Hispanic Center в страната има над 11 милиона души без документи. Тяхната съдба стои на изчакване, защото реформа на имиграционната система не се очаква преди следващите избори през 2012 г. Предишният президент Буш се провали в това, а Барак Обама използва целия си политически капитал, за да прокара реформите в здравеопазването и на Уолстрийт, както и милиарди долари за стимулиране на икономиката.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *