АЕЦ „Козлодуй“ губи дългосрочни договори заради неясната цена на тока, обяви шефът на централата

Заради неяснотата около цените на тока АЕЦ „Козлодуй“ е загубила част от дългосрочните си договорености за продажбата на електроенергия.Същевременно Националната електрическа компания (НЕК) започва да бави изплащането на дълговете си към атомната централа и да не ги погасява в размера, посочен в погасителния план между двете дружества.Това заяви директорът на централатаДимитър Ангелов, цитиран от БНР.

Промяната в цената на електроенергията трябваше да влезе в сила на 1 юли и предвиждашепоскъпване на тока за гражданите средно с около 2 на сто и за бизнеса – с между 4 и 20 на сто. След протести на синдикатите и бизнеса Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), удължи ценовия период на дружествата в сектор „Електроенергетика“ и на практика отложи с месец промяната в цените. Целта е в този период да се намерят резерви, които да позволят запазването им на същото ниво. Регулаторът обаче заяви, че няма да отстъпи от повишаването на цената, тъй като то ще доведе до равнопоставеност на потребителите, тъй като досега бизнесът ебизнесът е плащал 2 пъти и половина по-малка такса от битовите потребители.

„Ние загубихме дългосрочни реализации. Никой не иска да търгува за по-дълги периоди. Всеки гледаше да участва само за ден напред или в 2-3 напред, тъй като няма представа какво ще стане, какви ще бъдат условията в по-дълъг период“, каза Димитър Ангелов в интервю за БНР. Той добави, чегръцката криза също се е отразила на продажбите на електроенергия и това е създало проблеми на НЕК, която в последния месец се и разплаща по-зле с АЕЦ „Козлодуй“.

По думите на Ангелов централата също губи и дори за известен период е била принудена да работи с по-малка мощност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *