Азиатските борси отново поеха нагоре

Търговията на повечето азиатски борси приключи с повишения, подхранени от добрите макроикономически данни за американската икономика и позитивния завършек на вчерашната борсова сесия в Ню Йорк.
Регионалният индекс MSCI Asia Pacific се повиши с 0,5% до 84,32 пункта. Това е най-високата стойност от 29 януари досега. В рамките на текущия месец индикаторът е нараснал с над 16 на сто.
На Токийската фондова борса Nikkei 225 завърши с 1,9% нагоре до 8636,33 пункта. Това е най-високото ниво от 9 януари досега, по данни на Ройтерс. По-широкият индекс Topix също отчете ръст от 1 на сто до 826,81 пункта.
В основата на повишенията бяха акциите на индустриалните компании и компаниите износителки, благодарение на добрите данни за поръчките на дълготрайни стоки, които дойдоха вчера от САЩ.
Акциите на втория по големина производител на битова електроника в света – Sony – скочиха със 7,4%. Компанията реализира една четвърт от продажбите си в САЩ. Акциите на японския производител на офис техника и оптични продукти Canon скочиха с 3,5 на сто. Повишения отбелязаха и финансовите акции, начело с най-голямата кредитна институция в Япония Mitsubishi UFJ, чиито книжа поскъпнаха с 1,5 %.
В Хонконг търговията също завърши с повишения, които успяха да компресират загубите от вчерашната сесия. Индексът Hang Seng добави 3,6%, като се повиши над психологическото ниво от 14000 пункта.
Акциите на най-голямата кредитна институция в страната – Китайската индустриална и търговска банка, поскъпнаха с внушителните 14,8%, след като банката обяви своите финансови резултати за 2008 г. Нетната печалба на банката се е увеличила с повече от 35% на годишна база, което надхвърли предварителните очаквания на икономистите. Благоприятно влияние оказа и изказването на представители на американската финансова група Goldman Sachs, които тушираха притесненията на инвеститорите, че финансовият гигант възнамерява да продаде своя 4,9-процентен дял в Китайската индустриална и търговска банка преди 2010 г..
Борсовата сесия в Хонконг бе печеливша за повечето компании от финансовия сектор. Много добре се представиха още Китайската комуникационна банка и Китайската строителна банка, чиито акции поскъпнаха съответно с 9,6 и 7,5 на сто.
На фондовата борса в Шанхай китайският индекс CSI 300 също възстанови възходящото си движение и успя да навакса загубите от сесията в сряда. Показателят се повиши с 3,3 на сто до 2479,79 пункта.
С повишения приключи и борсовата сесия в Австралия, Тайван и Южна Корея, където основните индекси S&P/ASX 200, TAIEX и KOSPI добавиха съответно 1%, 0,8% и 1,2%. Днес бе публикуван полугодишния доклад на Австралийската централна банка за състоянието на финансовата система в страната. От него стана ясно, че банковата система на страната продължава да бъде една от най-устойчивите и добре капитализирани в света, въпреки изключително трудната обстановка на финансовите пазари.
Ръст имаше в Индия и Тайланд, където основните борсови индикатори SENSEX 30 и THAI се повишиха съответно с 1,9% и 1,2%, както и на фондовите пазари в Шри Ланка, Сингапур, Малайзия и Филипините.
С понижения затвориха единствено фондовите борси в Нова Зеландия и Индонезия, където основните борсови индикатори NZX 50 FF GROSS и Jakarta Composite отчетоха спад от съответно 0,5 и 1,1 на сто.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *