Азиатско цунами към фирмите ни

Пада ограничението чужденците да са до 10% от персонала, идват виетнамци и индонезийци

Масово навлизане на работници от Индонезия и Виетнам се очаква до края на годината. Това ще стане заради облекчения в правилата за назначаване на чужденци у нас, които вече се подготвят в социалното министерство. Сред предложенията е да отпадне най-тежкото ограничение. То гласи, че чуждестранните работници в една фирма не могат да надвишават 10% от персонала.

Промените предвиждат и много по-лесно издаване на разрешение за работа в България. Сега процедурата е много тромава, а работодателят трябва да плати около 600 лева, за да уреди документите на свой работник от чужбина.

–––––––––––––––––––––––––––

Голямото преселение на народите в търсене на по-добра работа и по-висока заплата, вече с пълна сила опря до България. Варианти как да се намерят работници откъде ли не, за да се спаси сезонът, обмислят работодатели и туристически босове. В същото време чужденци дават по 80 хил. долара годишна заплата за български програмист. Но на интернет агенциите за работа им е трудно да го осигурят. Защото такива специалисти у нас почти не са останали.

Пазарът „Илиянци“ вече е залят от азиатци. В следващите години те ще стават още повече

ФОТО Христо ТаневИндонезийци са първите, които ще залеят пазара. Наскоро третата по население държава в света е наела една от най-известните РR фирми, за да лобира за отваряне на българския трудов пазар за индонезийци. Представители на фирмата са имали среща с един от двата големи синдиката у нас и с хора от социалното министерство. На тях индонезийците са обяснили, че могат да осигурят огромен брой квалифицирани работници в туризма, стига да се облекчат условията за назначаването им. За срещите са съдействали туристически босове по Черноморието, за които азиатските работници са единственият начин да спасят сезона при невиждания недостиг на работна ръка, който се очертава тази година.

Още миналата година собственик на ваканционно селище край морето е поискал да назначи 300 души от Индонезия и Филипините и е питал Агенцията по заетостта как може да стане това. Неофициални запитвания за персонал от Азия е имало от още десетки собственици на хотели, но нито един от тях не е могъл да пробие бюрократичните прегради.

Във Виетнам пък вече се набират работници за България, разказаха виетнамци, останали у нас след първата вълна на гастарбайтери от екзотичната страна. Набирането е започнало след посещението на премиера Станишев в Ханой преди няколко месеца. Тогава той подписа спогодба за сътрудничество. Тя обаче е блокирана заради подзаконовите наредби, които социалното министерство се готви да промени сега.

Освен по линия на спогодбата, виетнамци се набират и през най-голямата работодателска организация – Българската стопанска камара. Тя предлага на членовете си да наемат специалисти от Виетнам, Индия, Филипините и Бангладеш. Отговорникът по проекта Веселин Илиев отказа да коментира въпроса как ще бъдат назначени чужденците при силните ограничения, които предвиждат законите у нас. Но подчерта, че не става въпрос за шивачки и камериерки, а за висококвалифицирани специалисти в професии с огромен недостиг от работна ръка. През миналата година у нас например са започнали работа 77 индийци. Само през януари и февруари пък разрешение за работа са получили още 15. Всички са с много висока квалификация, сочат данните на Агенцията по заетостта.

До 3-4 месеца е малко вероятно да бъдем залети от азиатски работници. При сегашните процедури няма технологично време за масово наемане на чужденци още за летния сезон, смята Илиев.

Владимир Йончев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *