Азиатци рекламират пореден грандиозен проект край София

Най-големият закрит воден парк в света ще изникне край Елин Пелин, където ще бъде построен развлекателен и бизнес комплекс по подобие на Лас Вегас. Освен водната атракция там ще бъдат разположени огромен театър, два хотела 4- и 5-звездни, с по около 4000 стаи, закрита ботаническа градина, огромно казино, гигански търговски център, детски комплекс, зала, подобна на софийската „Арена Армеец“. Това е само част от грандиозния проект „Света София“ на азиатски инвестиционен фонд у нас, чиито вложения ще бъдат в размер на 1.5 млрд. евро. Това обяви вчера Пуи Сзе Джози Лок, представител на инвеститорите от „България дивелопмънт (Холдингс) лимитед“. В холдинга влизат бизнесмени от Хонконг, Китай, Малайзия, Сингапур. С проекта е свързан и бившият политик Александър Томов.

Намеренията на инвеститора са комплексът да бъде завършен в рамките на 3 години, а обещанията му са да даде работа на 10 000 души. В момента от дружеството са подали документи за инвеститор клас А в Българската агенция за инвестиции. „Песимистичният вариант е през първите няколко години да са заети около 60% от стаите в хотелите, а туристите да прекарват в комплекса средно по 2.1 дни“, заяви Лок. Целта е България да се превърне в център на конгресния и развлекателния туризъм, където има „за всекиго по нещо“.

Справка в Търговския регистър показва, че капиталът на дружеството се държи от Стивън Ло. Той е роден в Хонконг, където развива и бизнеса си. Преди месец обаче, според публикации в медиите, той заедно с милиардера Джоузеф Лау са били осъдени в Макао на 5.3 г. за подкуп от 20 млн. хонгконгски долара. Те били дадени на чиновник за сделка със земя в близост до летището. Стивън Ло обаче обжалва присъдата си.

МИНАЛО НЕЗАБРАВИМО

София не за първи път чува за подобен мащабен проект. Само преди 4 г. държавната инвестиционна компания „Емирейтс асошиейт бизнес груп“ заяви, че иска да инвестира в писта за Формула 1 върху старото военно летище край Доброславци. За целта дори бе подписано споразумение с тогавашния министър на икономиката Трайчо Трайков. Идеята бе държавата само да даде терен, на който освен скоростното трасе компанията да построи и хотелска част. В крайна сметка проектът се провали с гръм и трясък, след като дружеството отрече да има подобни намерения и изказа „разочарованието си от изопачаването на информацията“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *