Азия и САЩ имат сравнително малка роля в инвестирането у нас

Ключови региони като Азия и Съединените щати имат сравнително малка роля в инвестирането у нас, заяви пред „Хоризонт“ и предаването „Преди всички“ изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Борислав Стефанов.
Той посочи, че в средата на декември ще има данни за това в кои секториот икономиката ни трябва да се предприемат конкретни стъпки за привличане на инвестициите. По думите му, ниските данъци трябва да се запазят, но е трудно да се направи оценка на на аминистративните пречки пред бизнеса.
„Проблемът са пречките, че те са доста трудно измерими, примерно корупцията или пък административната тежест са нещо, което е доста трудно да се определи като време, като процент. Относително сложно е да се каже в коя държава примерно административната тежест е по-голяма от някоя друга, някоя фирма казва „да, вижте в Румънияпримерно колко бързо се обработват тези и тези документи“, след това някой друг казва „ами не, всъщност съвсем еднакво е“. Въпреки това, наистина всяка мярка, която може да намали броя на преписки и разрешителните, е добре дошла както за бизнеса, така иестествено за нас“, каза Стефанов.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *