АИКБ: Бюджетният дефицит не трябва да е повече от 2%

„За нас не беше изненада актуализацията на бюджета. Ситуацията се повтаря на всеки четири години. Когато се примемаше този бюджет, ноември миналата година, ние излязохме с позицията, че приходите са надценени, както и растежа на БВП от 1.9%. Сега има риск от неизпълнение на приходната част, но това се случва за втори път в последните 4-5 години“, каза Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), пред Bulgaria On Air.

По думите му преди четири години бюджетът е бил подобен и е бил с надценена приходна част, давайки възможност за повече предизборни харчове.

„Тази година имаме 45 млн. лева излишък, но това е седем пъти по-малко от същия период за 2012 г., изпълнението на приходите върви по-зле спрямо предходната година“, каза още той.

„Вече бяха направени някои увеличения, а се предвиждат и нови (увеличение на майчинските, детските, и помощите за първокласници), които са предпоставка за дефицит в бюджета. Естествено, че ще се наложи емитиране на нов дълг“, смята Василев.

По думите му е невъзможно да се прибегне до фискалния резерв – „тези управляващи нямат комфорта на предишните“, а другият е чрез емитиране. „Не сме толкова зле като гърците, защото съотношението на дълга към БВП е 10 пъти по-ниско спрямо на това в южната ни съседка. Ние сме в челната тройка по този показател в ЕС“, коментира още Василев.

Според него трябва да се орежат много разходи, като тези за администрацията и сигурността, която е преосигурена в сравнение с други сфери, като образованието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *