Айкан става най-големият акционер в американски дискаунтър

Известният с агресивното си бизнес поведение финансов инвеститор Карл Айкан е станал най-големият акционер в изпитващия затруднения американски дискаунтър Family Dollar Stores Inc, предава Ройтерс. Айкан е придобил 9,39%-ен дял в комапнията и е заявил, че ще търси представителност в борда.

Финансовият инвеститор е добавил, че ще разговаря с мениджмънта за възможните стратегически алтернативи. Възможно било дори сливане с конкурента Dollar General, цитира го телевизионният канал FOX Business.

Със своите 9,4% (10,69 млн. акции) Айкан е най-големият единичен акционер, изпреварвайки главния изпълнителен директор на веригата Хауърд Ливайн, който държи 8,2 на сто или 9,31 млн. акции, показват данни на Thomson Reuters.

Третият по големина акционер със 7,35% и 8,37 млн. акции е ръководеният от Нилсън Пелц фонд Trian Partners.

През 2011 г. Family Dollar отклони предложението на Пелц да придобие компанията за около 7 млрд. долара.

Family Dollar трябва да се справи със спадащи приходи от продажби и затова сега налага курс към икономии.

Family Dollar, която губи клиенти и пазарен дял за сметка на конкурентите си като базираната в Тенеси Dollar General и Dollar Tree Inc, заяви през април, че ще закрие 370 свои магазина ище забави своята експанзия и откриването на нови магазини.

Намесата на Айкан се прие добре на Wall Street. В следборсовата търговия книжата на Family Dollar се повишиха с 10% до 66,60 долара за акция. Те приключиха сесията в петък на цена от 60,53 долара за брой и отчитат спад от 6,8 на годишна база.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *