Айман ал Зауахири е избран за лидер на Ал Кайда на мястото на Осама бин Ладен

Това предадоха и световните агенции, като се позовават на ислямистки уебсайт, цитирани и от БТА. „Генералното ръководство на Ал Кайда, след приключване на консултациите обяви, че шейх Айман аз Зауахири, Господ успехи да му дава, поема отговорността за командването на групата“, се казва в сайта „Ансар ал муджахидин“ (Сподвижници на муджахидините).
Ал Кайда обещава да продължи свещената борба срещу САЩ и Израел под ръководството на новия си лидер. „Джихадът против неверниците, нападащи земите на исляма, ще продължи на първо място срещу САЩ и техния слуга Израел. Ще се борим с всички средства, за да изгоним техните армии от ислямските земи и да установим шариат“, се посочва в изявление на терористичната мрежа.
Зауахири, който ще навърши 60 години следващата седмица, бе дясната ръка на Бин Ладен. Той е роден в заможно семейство на египетски лекари и учени. Баща му е бил професор фармаколог в медицинския факултет на Каирския университет, а дядо му е бил главен имам на богословския университет Ал Азхар.
Осама бин Ладен бе ликвидиран при американска операция в Пакистан през май. Американските власти съобщиха, че Бин Ладен е бил погребан според ислямските ритуали в северната част на Арабско море, където тялото му било спуснато от палубата на американски самолетоносач. Правителството обаче не представи на обществеността никакви доказателства за ликвидирането на терориста.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *