„АКБ Форес“ ще инвестира 79 млн. лв. през годината

Девненският завод „Полимери“ ще обособи на територията си химически комплекс за производство на различни по вид химически продукти. Това съобщи мажорният собственик Николай Банев, който чрез няколко компании в групата на „АКБ Форес“ контролира над 60% от „Полимери“.

В момента компанията произвежда основно хлоралкални химически продукти – сода каустик, хлор, дихлоретан и солна киселина. Целта ни е да диверсифицираме продуктовия портфейл, каза Банев. По думите му предстои реализацията на проект за производство на фуражни добавки. Инвестицията е за 12 млн. долара и ще започне в следващите месеци. В плановете на „Полимери“ влиза още газифицирането на дружеството, както и внедряването на когенерации с цел намаляване на вредните емисии и постигане на по-голяма енергийна независимост.

Най-амбициозният проект на „АКБ Форес“ предвижда изграждането на завод за третиране на отпадъци. В момента проектът е на етап проучване на осъществимостта, уточни Румен Дяков, директор „Инвестиционни проекти и евроинтеграция“ в „Полимери“. За него ще се използва технология от шведската Usitall и ще позволява горенето на различни по вид отпадъци, включително и опасни, посочи вицепрезидентът на Usitall Мариус Филипсон. Крайният резултат от горенето на отпадъците са пара и електричество, които приоритетно ще се използват за нуждите на „Полимери“. Инвестицията, която е нужна за мощност с капацитет 200 хил. тона отпадъци годишно, е около 80 млн. евро, каза Филипсон.

Ако се стигне до реализацията на този проект, за захранването на инсталациите ще може да се ползват битови отпадъци на разстояние до 360 км от района на Девня. Заводът ще може да гори и боклуците от общини в областите Варна, Добрич, Шумен и Разград, както и част от битовата смет на Варна, която няма да може да бъде преработена от изграждащия се за това завод в белославското с. Езерово.

Банев поясни, че общият размер на инвестициите, които „АКБ Форес“ ще направи до края на годината в предприятията си, е 79 млн. лв. Освен за „Полимери“ част от тях са предназначени и за завода в Костенец. Там ще бъде монтирана нова машина за производство на крепирани санитарно-хигиенни хартии. По думите на Банев заводът ще произвежда луксозна тоалетна хартия, за пласирането на 60 на сто от която има сключен договор с австрийски фирми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *