Ако не спад, поне посока на движение на лихвите надолу.

Някои клиенти използват част от своите депозити за плащанията, които трябва да направят за покупка на ново жилище, а за останалата част от сумата могат да вземат кредит, коментира пред БТА Хасиотис. Той обаче подчерта, че за момента банковите депозити продължават да нарастват стабилно и не се забелязва отлив на депозанти.
Депозитите на дребно са голяма част от депозитната ни база, което показва доверието на хората в банковата система и в частност към нашата банка, отбеляза банкерът. По отношение на кредитния пазар у нас ипотечните кредити са най-търсените продукти, което е много насърчаващо по две причини – първо това означава, че хората се чувстват по-сигурни за своето бъдеще и това им дава възможност да вземат едно от най-важните решения в живота си – да си закупят дом; и на второ място – очевидно хората мислят, че пазарът на жилища вече е ударил дъното и в момента могат да купуват на най-добрите цени, коментира Антъни Хасиотис.
В отговор на въпрос дали смята, че пикът на лошите кредити е отминал, Хасиотис посочи, че всички банки добре познават лошите кредити, които имат и работят в посока решаването на проблема, което само по себе си е много важно като фундамент.
По-бавен е темпът на растеж на необслужваните кредити, отколкото беше в миналото, каза банкерът. По данни на БНБ докато за миналата година темпът на нарастване на лошите кредити е бил 21,7 процента, то сега е 8,5 процента. В някои от областите като потребителските кредити има спад в просрочените кредити и можем да кажем, че пикът на влошаване е отминал, каза Хасиотис. По отношение на други кредити – например при корпоративните кредити, все още очакваме да видим как ще се развият нещата, добави той.
Пред журналисти днес бе представен новият кредитен рейтинг на Пощенска банка, присъден от Българската агенция за кредитен рейтинг /БАКР/. Дългосрочният рейтинг на банката е ВВВ стабилен, а краткосрочният е А-2 при стабилна перспектива, каза председателят на БАКР Христо Михайловски. Той отбеляза, че агенцията е оценила високо добрата диверсификация на Пощенска банка, а ликвидността й е с 20 процента по-висока от средната за групата банки, към които принадлежи.
По повод на това, че Пощенска банка е част от гръцката финансова група Юробанк И Еф Джи Груп Антъни Хасиотис заяви, че кризата в Гърция не влияе върху дейността на банката у нас.
Макар че принадлежим към една по-голяма финансова група, ще се стремим да бъдем по-независими при привличането на финансов ресурс към Пощенска банка, така че като типично българска банка да можем да инвестираме повече в страната и в икономиката й, каза Антъни Хасиотис. В отговор на въпрос на БТА той посочи, че при привличането на финансови средства банката ще разчита както на депозити – на дребно, корпоративни и институционални, така и на финансов ресурс от ЕБВР, ЕИБ и Международната финансова корпорация. Когато пазарите се успокоят ще се опитаме да привлечем и средства от международните финансови пазари, посочи Хасиотис.
Той прогнозира, че на база добрите публични финанси на страната, много скоро е възможно кредитният рейтинг на България да бъде увеличен, което ще даде възможност и на търговските банки да търсят заемни средства на финансовите пазари на по-нисък процент.
По отношение на тенденциите при нивата на лихвите в България Антъни Хасиотис заяви, че е съгласен с оценката на гуверньора на БНБ Иван Искров, че не може да се очаква съществен спад, но че посоката на движение на лихвите е надолу. Заради доброто положение на местния финансов пазар е възможно лихвите, особено по кредити в български лева, да отбележат спад, коментира банкерът. Има обаче насрещна сила – еврото, която ни притиска, добави той. Хасиотис посочи, че се очаква днес Европейската централна банка отново да повиши основния лихвен процент, което от своя страна води до оскъпяване на кредитите в евро.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *