Активността в европейската индустрия спадна с 1,1% през май

Индустриалното производство в еврозоната е отчело спад през май, показаха последните данни на европейската статистическа служба Евростат, цитирани от WBP Online.

Производствената активност във фабриките, енергийните компании и другите комунални услуги в целия 18-членен блок спадна с 1,1% на месечна и сезонно коригирана база през май в сравнение с ръста от 0,7%, отчетен през април. Анализаторите очакваха спад от 1,2 на сто.

Същевременно на годишна база измерителят нарасна с 0,5 на сто през петия месец на годината, което е спад от силното повишение с 1,4% през април. Постигнатото равнище съвпадна с пазарния консенсус.

„Изглежда, че производственият сектор в еврозоната е изправен пред трудна задача да генерира и поддържа адекватна експанзия“, посочи Хауърд Арчър от IHS Economics.

По-рано през юни прогнозният индекс на мениджърите по покупките показа, че фирмите в блока са свили дейността си през миналия месец. Изготвяният от Markit сезонно изгладен PMI индекс достигна 52,8 пункта през шестия месец на годината. Измерителят, който се основава на проучване сред мениджърите в сферите на услугите и производството, остана над 50-те пункта, които разделят свиването от разширяването за четвърти пореден месец.

Непосредствено след представянето на данните единната европейска валута се движи с леко изменение спрямо зелените пари, добавяйки 0,16 на сто до 1,3629 долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *