Актуализацията на бюджета и печалбата на банките на фокус през седмицата

Актуализацията на бюджетите на Здравната каса и на държавата и печалбата на банковата система приковават вниманието през новите пет работни дни.

До обсъждането на измененията във финансовия план за тази година се стигна по настояване на президента Росен Плевнелиев. През миналата седмица правителството на Пламен Орешарскиподаде оставка, а държавният глава излезе стри опорни точки, които народните представители да разрешат преди управлението на служебния кабинет.

През миналата седмица ГЕРБ иБСПвърнаха мандатите за съставяне на правителство, връчени от Плевнелиев. Очаква се днес и ДПС да се откаже от правото си за съставяне на кабинет в рамките на това Народно събрание. След спазването на законовите процедури се пристъпва към назначаването на служебен кабинет. Самият Плевнелиев увери, чена 5 августще обяви служебния министър-председател.

Освен това в неделя БСП избра своя нов лидер.Михаил Миков бе избран за председателна партията с 377 гласа. Новият лидер бе избран на балотаж, след като по-рано вчера744-те гласували делегата не успяха да изберат новия председател с един вот.Основните кандидати бяхаДрагомир Стойнев, Михаил Миков, Мая Манолова, Корнелия Нинова, Янаки Стоилов, Георги Кадиев, Красимир Янков и Георги Гергов.

Събитията на политическата сцена отново ще бъдат във фокуса на нашето внимание, успоредно с по-важните икономически и корпоративни новини. Ето какво предстои във финалната работна седмица за юли:

Впонеделник(28 юли) Националният статистически институт (НСИ) ще публикува данни за бизнес климата през юли. След силния възход от началото на годинатабизнес климатът се влоши през юни. Очакванията на мениджърите и предприемачите в секторите промишленост, строителство, търговия и услуги може би ще са по-песимистични, имайки предвид политическата обстановка и затрудненията, която предизвиква за икономическата среда.

Освен това от националната статистика очакваме информация за пътуванията на българи в чужбина и посещенията на чужденци в България за юни.

НСИ ще оповести и данни за демографията на предприятията за цялата 2012 г.

В първия ден от седмицата ще се състоят общите събрания на акционерите на Дир.БГ АД и Би Джи Ай Груп АД.

Предстои въввторник(29 юли) правителството в оставка да дискутира актуализацията на Бюджет 2014. Това ще се случи и по искане на президента Росен Плевнелиев, след като преди дни политическите партии не успяха да се споразумеят по въпросите за актуализацията на бюджета на Здравната каса и на държавния бюджет.

Във вторник ще се съберат акционерите на Пазарджик БТМ АД и Петрол АД.

Всряда(30 юли) НСИ ще изнесе данни за производството и доставките на енергийни продукти за май и информация за цените на производител на вътрешния и международния пазар в промишлеността за юни.

За този ден са насрочени общите събрания на Велграф Асет Мениджмънт АД и Деспред АД.

Вчетвъртък(31 юли) Българска народна банка ще публикува данни за печалбата на банковата система за първата половина на годината. През май трезорите увеличиха печалбата си с 58 млн. лв. Така за първите пет месеца на годината кредитните институции спечелиха 364 млн. лв., което е с 37% повече спрямо същия период на миналата година.

НСИ ще изнесе данни за обслужените пътници и обработените товари на летищата, за натоварените и разтоварените товари в речните и морските пристанища по направления за цялата 2013 г.

Освен това НСИ ще оповести информация, касаеща подсектори „Централно държавно управление“ и „Социално-осигурителни фондове“ за юни.

На този ден общи събрания имат акционерите на София Хотел Балкан АД, ЗСК-Лозово АД, Химснаб България АД и Интерлоджик-лизинг АД.

Впетък(1 август) НСИ ще публикува данни за издадените разрешителни за строеж и започнатото строителство през второто тримесечие на годината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *