Актуализацията на бюджета ще предизвика спирала от дефицити и задлъжнялост, смятат реформаторите

Реформаторският блок е против актуализацията на бюджета във вида, в който се предлага. Това заяви на редовна пресконференция на блока председателят на СДС Божидар Лукарски, цитиран от пресцентъра на формацията.

По думите му тя трябва да бъде сведена единствено до компенсация на дефицита в бюджета на НЗОК, за да не пострадат пациентите и здравното и лекарското съсловие, срещу които се извършва откровен рекет.

Реформаторският блок вижда единствения изход от икономическата криза в провеждането на дълбоки реформи във всички сфери на политиката и икономиката. Всяка нова актуализация на бюджета е нова кражба и ще натовари всеки работещ българин с 1 100 лв., каза още Лукарски.

Бившият лидер на СДС Мартин Димитров, който сега е в гражданския борд на Реформаторския блок, напомни предупрежденията си за дупката във финансите на държавата. Отварянето на вратата за допълнителни разходи и дългове има опасност да предизвика спирала от дефицити и задлъжнялост, която колкото по-дълго продължи, толкова по-трудно би могла да бъде овладяна, допълни той. Димитров подчерта, че един от най-тежките проблеми на предложената актуализация е отсъствието на концепция или ори на плахи предложения за намаляване на разходите.

Найден Зеленогорски отбеляза, че Реформаторите винаги са настоявали да бъде спряно прахосването на 500 млн. лв. предвидени за проекти в определени общини, а неизразходваните средства да бъдат върнати в държавния бюджет. По думите му това е само един пример за нуждата от намаляване на излишни разходи. Той допълни, че тези средства се разпределят по субективен път и се прилагат неясни критерии.

Оставката на правителството на кабинета „Орешарски“ е успех за едногодишните усилия на протестиращите и на Реформаторския блок като единствената политическа сила алтернатива на това управление и на статуквото, коментира на председателят на СДС Божидар Лукарски. Той допълни, че за Реформаторите е от изключително значение да продължи да бъде коректив на случващото се в политическата обстановка в България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *