Акцизите са намалели повече от една трета, контрабандата е в големи размери

Промени в закона, които да направят наказуемо наличието на каквато и да е по стойност контрабанда предложи депутатът от БСП Румен Петков. Това ексвътрешният министър каза по време на изслушването на шефа на Агенция „Митници“ Ваньо Танов пред вътрешната комисия в парламента, предаде БГНЕС. Според Петков 2/3 от наказателните постановления падат в съда, защото конфискуваните цигари от тези обекти са на стойност под две минимални работни заплати.
В момента с 34% са намалели физическите обеми, които се облагат с акциз, а 13% е намалена стойността на събрания акциз, заяви директорът на Агенция „Митници” пред парламентарната комисия. Контрабандата е в такива размери в каквито е ножицата, колкото по-висок акцизът, толкова е по-голяма тя, заяви Танов. За първите три месеца от началото на годината в България са се продавали цигари на старите цени, така че внесения акциз до 15 май показва продадени количества цигари през април месец. Тази картина може да се промени и в едната и в другата посока, каза още директорът на митниците. Според него във всички страни след увеличаване на акциза има рязко намаляване на физическите обеми, увеличаване на контрабандата и след това стабилизиране на пазара, а има и хора, които се отказват.

Относно кои олигарси му оказват натиск Танов заяви, че всички, които са свързани с акцизни стоки- алкохол, горива, цигари промените в закона за акцизите и наредбата не им харесва, защото тя гарантира някакъв контрол и тези, които са спестявали до сега плащания естествено е да не им харесва. Според него олигарсите няма да победят и той ще остане на поста си.

Няма конфликт между митници и МВР, изтъкна Танов. Той самият в последните дни не е разговарял с вицепремиера и министър на вътрешните работиЦветанов. „Аз какъв съм да звъня на министъра на вътрешните работи, той е на много висока длъжност, за да се съобразява с моето мнение”, коментира още той.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *