„Акцизът на бензина у нас е най-нисък, а цената – най-висока в ЕС“

„Акцизът у нас е най-ниският в ЕС, докато самата цена на бензина е сред най-високите. Само в Малта и България бензинът не е поевтинял за последните 10 дни. В Полша, Австрия и Франция цената му стига до 15%.”

Това обяви бившият министър на икономиката и енергетиката в първото правителство на ГЕРБ Трайчо Трайков (в момента част от Реформаторския блок) в интервю за Нова телевизия.

„Сметката е много проста – цената на петрола е около 45% от крайната цена на бензина и дизела. Това обяснява защо цените у нас са паднали с едва 16% – 17%“, уточни Трайков.

Икономистът Лъчезар Богданов също напомни, че за последния месец се наблюдава рекорден спад в цените – петролът е поевтинял с около 20%, а за цялата 2014-та, спадът е около 38% за суровия петрол.

По думите му на българския пазар цените са паднали с около 18%.

„Хората се чудят защо не поевтинява повече бензинът – това е заради данъци и акцизи, които няма как да слязат надолу. Имаме монополен вносител на природен газ и цената му не е мръднала от година.

В САЩ той е поевтинял с около 30%. Световната икономика не е в цветущо състояние. Аз лично не се наемам с прогноза дали и с колко може още да поевтинеят горивата”, смята икономистът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *