Акцизът на цигарите няма да се променя до 2013-а

Това е станало известно по време на среща на министър-председателя Бойко Борисов и вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков с представители на тютюневи компании, съобщи БТА по информация от МС.
Премиерът е изразил решимостта на кабинета да се бори с контрабандата на цигари докрай и още веднъж е потвърдил, че това е един от приоритетите в неговата програма.
Бойко Борисов е запознал представителите на фирмите с мерките, които се вземат по този въпрос.
„Специализираният съд срещу организирани престъпни групи, който ще заработи от август, е една от превантивните мерки в борбата с контрабандата“, е заявил министър-председателят.
Вицепремиерът Дянков отново е подчертал важността от осигуряване на предвидимост на бизнес средата в България и стабилност по отношение на акцизите върху цигарите като начин за противодействие срещу незаконната търговия. Той е подкрепил включването в Закона за акцизите на план-график за промяната на акцизите върху цигарите до 2018 г. според изискванията на директивата на Европейския съюз.
На срещата е било обсъдено и въвеждането на по-строги мерки за контролиране на продажбата на тютюневи изделия на големите пазари в страната. Директорът на Агенция „Митници“ Ваньо Танов, които също е присъствал на срещата, е допълнил, че вече има създадени мобилни групи за проверка на автомобили, превозващи акцизни стоки.
Представителите на индустрията са подкрепили намерението на правителството да поддържа стабилен акцизен режим до 2013 г. и за поетапно увеличаване на акцизите до 2018 г. като ключова мярка за ограничаване на незаконната търговия. Компаниите са декларирали пълната си подкрепа за усилията на правителството в борбата с незаконната търговия и контрабандата на цигари.
 

Финанси
 

 
|Сподели
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *