Акциите на авиопревозвачи се сринаха

Инвеститорското внимание в Европа е насочено към акциите на авиопревозвачи и дружества от туристическия бизнес. Още в първите минути от отваряне на пазарите, книжата на Lufthanza поевтиняха с 5.4%, Air France- KLM губи 8.3% от стойността на акциите си. С понижение от 3.7% стартира EasyJet, а Tui Travel губи 3.4% в първите сделки.

Играчите реагират на предварителните изчисления, че загубите от отменените полети заради вулкана в Исландия, възлизат на $ 200 млн. дневно.
Индексите потеглиха със загуби.
FTSE 100 INDEX пада с 1.77% до 5 721 пункта.
DAX INDEX се понижава с 1.76% до 6 180 пункта.
CAC 40 INDEX губи 0.28% до 3 975 пункта.
Финансовият скандал в Goldman Sachs подейства негативно и на азиатските пазари.Азиатските акции отчитат най-рязкото си поевтиняване от 2 месеца насам.
Според коментарите на анализатори, ситуацията предизвиква задаването на много въпроси. Освен това, и без това крехкото доверие на инвеститорите във финансовата система отново се пропуква.
В Япония NIKKEI 225 губи 1.71% до 10 912 пункта, в Хонг Конг HANG SENG изтрива 1.60% до 21 515 пункта, а в Китай CSI 300 се понижава с 3.15% до 3 250 пункта.
Резкият спад на основния китайски индекс се дължи и на факта, че китайските власти за пореден път призоваха да се замрази кредитирането за покупка на имот.
Днес не се очакват важни икономически данни, които биха могли да повлияят на настроенията на пазарните участници. За сметка на това, обаче, играчите на капиталовите пазари ще следят изявлението на председателя на Федералния резерв Бен Бернанке и една от неговите заместнички – Елизабет Дюк, което ще се състои днес следобед.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *