Акциите на КТБ ще продължат да се търгуват на фондовата борса

Акциите на Корпоративна търговска банка (КТБ) ще продължат да се търгуват на Българската фондова борса (БФБ). Това обясняват от Комисията за финансов надзор (КФН). Според становището на регулатора няма основание заради процедурата по несъстоятелност банката да бъде отписана от регистъра на публичните дружества.

“Сваляне от търговия ще има едва след заличаване на КТБ от Търговския регистър или отписване от регистъра на публичните дружества. Все още няма основание за отписване от регистъра по санкция на КФН”, коментират от институцията.

От КФН допълват, че процедурата по несъстоятелност на финансовата институция може да се проточи с години, но това не е основание за прекратяване на търговията с книжа на КТБ. Търговията може да бъде прекратена в случай, че синдиците по своя инициатива предприемат действия по отписването ѝ от регистъра на публичните дружества, допълва БНР.

Междувременно в четвъртък (24 април) стана ясно, че временните синдици в КТБ Лазар Илиев и Росен Ангелчев са били назначени за постоянни такива. Това беше потвърдено в съобщение на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ).

Назначените лица са включени в списъка, воден от Българската народна банка (БНБ), отговарят на изискванията на Закона за банковата несъстоятелност (ЗБН) и са изразили писменото си съгласие да изпълняват длъжността синдик на КТБ. Решението подлежи на незабавно изпълнение, посочват от фонда.

Лазар Илиев и Росен Ангелчев бяха назначени от Софийски градски съд (СГС) за временни синдици на КТБ АД на 25.03.2015 г. по предложение на Управителния съвет на фонда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *