Акциите на червено, след като напрежението в Украйна и ивицата Газа ескалира

Акциите в Европа, САЩ и Азия отчетоха сериозни загуби, след като малайзийски пътнически самолет с 298 души на борда се разби в Украйна в четвъртък, 17 юли. Русия и Украйна взаимно се обвиняват за трагедията, която най-вероятно се е случила, след като е била изстреляна ракета по самолета. И днес, 18 юли, вероятно акциите ще останат на червено, след като напрежението в Украйна и Близкия изток продължава да ескалира.

Индексът Stoxx Europe 600 се понижи с 0.9% до 339.74 пункта, пише Bloomberg. Бенчмаркът е отчел спад с 0.6% този месец, след като инвеститорите се притесниха за стабилността на банковата система в Португалия и се появиха предположения, че акцииите са поскъпнали прекалено много.

Украинските бунтовници са свалили с ракета малайзийския пътнически самолет, каза министърът на вътрешните работи на Украйна. От своя страна бунтовниците обвиниха украинските военни сили за трагедията. Полетът на Boeing 777 между Амстердам и Куала Лумпур беше свален от ракета близо до източния град Торец, в зона където сее водят сражения между про-руски сепаратисти и украински военни.

САЩ и ЕС наложиха по-агресивни санкции на руския бизнес в четвъртък, 17 юли, и обявиха, че може да последват още, ако Русия не се намеси за разрешаване на кризата в Украйна.

Администрацията на президента на САЩ Барак Обама включи като нови цели на санкциите срещу Русия руската петролна компания Роснефт, производителя на природен газ Новатек, третата по големина банка в страната Газпромбанк, осем компании за производство на оръжия, вкл. производителя на пушки Калашников.

Лидерите на ЕС се споразумяха в Брюксел към черният списък на компании да включат и забрана за кредитиране на проекти в публичния сектор на Русия.

Националните бенчмарк индекси се понижиха във всички 18 западноевропейски държави освен Гърция и Исландия. CAC 40 се понижи с 1.2%, DAX – с 1.1% и FTSE 100 – с 0.7%.

Акциите на Novartis поевтиняха с 1.7% до 79.75 швейцарски франка. Най-големият производител на лекарства в света по продажби, съобщи, че печалбите на компанията са се увеличили с 3% до $3.28 милиарда, или $1.34 на акция. Резултатите на компанията обаче не достигнаха прогнозните данни на анализатори за печалба от $1.37 на акция.

Banco Espirito Santo отново отчете спад на акциите си със 7.9% до 41.9 евро цента. S&P намали рейтинга на португалската банка до B- от B и запази перспективите си негативни, посочвайки финансовите проблеми на групата Espirito Santo Financial, която притежава 20% от банката. Две свързани компании пропуснаха да платят дългови задължения преди седмица и половина.

Акциите на SAP поскъпнаха с 2.4% до 59.37 евро. Продажбите на софтуер и свързани услуги са се увеличили с 4% до 3.48 милиарда евро. Оперативната печалба на компанията, с изключение на някои елементи, се е повишила с 4% до 1.24 милиарда евро. Анализатори предвидиха приходи от продажби в размер на 3.45 милиарда евро и оперативна печалба 1.26 милиарда евро, сочат данни на Bloomberg.

Акциите на Fiat поскъпнаха с 1.4% до 7.71 евро, след като германското издание Manager Magazin съобщи, че се водят дискусии, за евентуално купуване на италианската автомобилна компания от Volkswagen.

Индексът S&P 500 се понижи с 1.2% до 1 958.12 пункта. Dow Jones Industrial Average се сви с 0.9% до 16 976.81 пункта. Индексът на волатилността Chicago Board Options Exchange Volatility Index, който измерва чувствителността на американските акции, скочи с 32% до 14.54 пункта, което е най-големият му скок от април 2013 година. Повече от 6.6 милиарда акции са се изтъргували на американските борси в четвъртък, с 15% над средния обем за 3 месеца.

Акциите в САЩ бяха негативно повлияни в последния час на борсовата сесия, след като Израел изпрати сухопътни войски в ивицата Газа. Военната офанзива е била предназначена да спре множеството ракетни атаки на Хамас и други палестински бойци, което повиши притесненията за развитието на събитията в Газа още повече, особено след като мирният план, който Египет предложи, беше отхвърлен.

Авиокомпаниите започнаха да променят маршрутите на самолетите си, които минават над Украйна, като изцяло я заобикалят. Някои от най-натоварените самолетни маршрути между Европа и Азия минават през страната.

Всички 10 основни индустриални групи в S&P 500 се понижиха в четвъртък, като акциите на енергийните компании отчетоха най-големи загуби.

Авиокомпаниите регистрираха срив на акциите си. Delta Air Lines Inc., American Airlines Group Inc. и United Continental Holdings Corp. отчетоха 3.4% спад.

Акциите на Microsoft Corp. скочиха с 1% след като компанията обяви, че ще съкрати 18000 работни позиции, най-голямото съкращаване в историята на компанията. Главният изпълнителен директор на софтуения гигант Сатя Недела предприема този ход, като част от стратегията за интегриране на подразделението Nokia Oyj. Делът на съкратените ще бъде 14% от всички работещи за Microsoft.

Днес, 18 юли, азиатския индекс MSCI Asia Pacific се понижи с 0.5% до 146.50 пункта в 10:55ч. в Хонг Конг. Регионалният бенчмарк следва загубите в Европа и САЩ от четвъртък.

Японският Topix загуби 0.9%. Индексът Hang Seng се сви с 0.5%. Hang Seng China Enterprises регистрира 0.6% спад, а Shanghai Composite се понижи с 0.3%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *