Акциите на Bank of China регистрираха силен първи ден на борсата

Пазарната стойност на финансовата институция се изчислява на $106 млрд

Акциите на китайската Bank of China отбелязаха силен ръст по време на първия си ден на борсата. Цената на книжата се повиши с 14,4% и така надхвърлиха очакваните приходи от IPO-то на банката, коментира Reuters. Финансовата институция се надяваше да получи около 9,7 млрд. долара от операцията.

Продажбата на акции е най-голяма за китайския фондов пазар. Анализатори коментират, че с подобни стъпки, правителството се опитва да привлече чуждестранни инвеститори в банковия сектор. Китай регистрира истински бум в икономиката през последните две години.

Bank of China е листвана на борсата в Хонконг и днес акциите й бяха най-търгуваните на фондовия пазар. При затварянето на търговията цената им достигна до 3,375 хонконгски долара, като първоначалната цена беше 2,95 HK$. Силната търговия повиши борсовия индекс с 15%.

Според анализатори, инвестицията в Bank of China е добра и това накара много инвеститори да купят акции от компанията. Банката е втората по големина в страната и емитира 25,57 млн. акции, които представляват около 10,5% от капитала й. В момента пазарната стойност на Bank of China се изчислява на близо 106 млрд. долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *