Акциите на Facebook отбелязаха исторически връх

Цената на акциите на Facebook изкачи исторически връх по време на търговията на Нюйоркската фондова борса снощи. Социалната мрежа приключва година, през която съумя да увеличи мобилната реклама и разшири маркетинговите инициативи чрез приложения и видеа, пише Bloomberg.

Книжата на Facebook затвориха при цена от 81,45 долара за брой след дневен ръст от 1,97%. Това е най-високата цена за акция на компанията от нейното първично публично предлагане (IPO) през май 2012 г. От началото на годината акциите на Facebook са увеличили с 49% стойността си.

За сравнение – възвръщаемостта на широкия индекс Standard & Poor’s 500 за този период е 12%. От IPO-то до днес акциите на Facebook почти удвоиха стойността си. Пазарната капитализация на социалната мрежа възлиза на 227,8 млрд. долара.

Тази година социалната мрежа постигна забележителен напредък в областта на мобилната реклама – бизнес, който процъфтява, първоначално заемайки незначителна част от приходите от реклама по време на първичното публично предлагане. Придобиването наInstagram през 2012 г. за 1 млрд. долара започна да се изплаща.

Анализаторът в Citigroup Марк Мей изчисли, че приложението за споделяне на снимки струва 35 млрд. долара. Оценката му се базира на по-бързия от очакваното ръст на потребителите и по-големите приходи от реклама. Оценката поставя Instagram наравно с American Airlines Group Inc. и Kraft Foods Group Inc., които притежават пазарна капитализация в размер на 36,5 млрд. и 37,9 млрд. долара, съответно.

Измина близо година откакто Instagram започна да предлага реклама. Приложението вече има 300 млн. активни потребители месечно, с което задмина Twitter, чиито потребители към октомври са 284 млн.

Очакванията на анализаторите, анкетирани от Bloomberg, са, че през четвъртото тримесечие приходите от продажби на Facebook ще скочат с 46% до 3,78 млрд. долара. През третото тримесечие мобилните реклами заеха дял от 66% от общите рекламни продажби при 62% през второто и 59% през първото.

EMarketer прогнозира, че през 2014 г. Facebook ще завладее 8% от глобалния рекламен пазар, оценяван на 140,7 млрд. долара при дял от 5,8% през 2013 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *