Акциите на Twitter скочиха със 73% при борсовия дебют

Социалната мрежа Twitter дебютира на борсата на цена от 45.10 долара, със 73% по-висока от обявената емисионна стойност на книжата от 26 долара на акция. Така пазарът оцени целия Twitter на 31 млрд. долара. Веднага след началото на търговията 11 млн. акции на Twitter смениха собствениците си. Социалната мрежа пусна общо 70 млн. книжа, като цената продължи да расте в първите часове.

Голям интерес

Още часове преди началото на първичното си публично предлагане групата беше увеличила цената на акциите си заради големия интерес. Борсовият й дебют е вторият по големина на интернет дружество в САЩ през последните години. Най-значително е първичното публично предлагане на Facebook, която излезе на капиталовия пазар през май 2012 г. и набра 16 млрд. долара. За сравнение – Google пусна акции за 1.67 млрд. долара, когато дебютира през 2004 г.

Положителни очаквания

Основният фокус в момента е как ще се представят книжата на Twitter през следващите дни. Анализаторите очакваха първоначалното поскъпване, а прогнозата за първите 12 месеца варира между 29 и 54 долара за акция.

Брайън Уайзър, анализатор в Pivotal Research Group, предупреди, че стойността на акциите ще бъде нестабилна поради затрудненията на Уолстрийт да оцени напълно неортодоксалната компания, която разчита на неутвърден все още бизнес модел.

Несигурен бизнес модел

„Има прекалено много несигурност около Twitter и е трудно да се определи колко големи са възможности за растеж на дружеството“, коментира Уайзър. „Спрямо нея Netflix (фирма за онлайн стриймване на видео) направо изглежда стабилна и утвърдена компания подобна на General Electric.“

Интересът на инвеститорите към социалната мрежа за микроблогинг е много силен, независимо че Twitter не е излизала на печалба в историята си. Компанията разполага с 230 млн. потребители и в момента се оказва по-предпочитана от американските тийнейджъри, отколкото Facebook.
„Twitter е дружество, което не очаква да бъде на печалба поне още няколко години, затова инвеститорите трябва да имат вяра“, коментира професор Моше Коен от бизнес факултета в университета „Колумбия“ в Ню Йорк., цитиран от Reuters. „Ако акциите тръгнат надолу, спадът може да продължи известно време.“

Twitter се стреми да избегне много от грешките, които съпътстваха листването наFacebook. Компанията оцени акциите си доста по-консервативно от предшественика си и избра да дебютира на Нюйоркската фондова борса (NYSE) вместо на технологичната Nasdaq. Facebook направи точно обратното – увеличи значително броя на книжата, които пусна в продажба, както и наду тяхната цена, което доведе до спада им в първите месеци на търговия. На компанията й беше нужна цяла година, преди да върне тяхната стойност до емисионната цена от 38 долара. Мерките на Twitter се приемат като положителен знак от инвеститорите, които действат много внимателно, след като се „опариха“ от Facebook.

Успешният дебют означава, че основателите на Twitter вече са милиардери – делът на Джак Дорси се оценява на 1.1 млрд. долара на базата на цената при отваряне, докато този на Ивън Уилямс е 2.6 млрд. долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *