Акциите са активът с най-голям потенциал за печалба

В прогнозата си за третото тримесечие на 2014 г. анализаторският екип наSchrodersпосочва, че акциите остават предпочитан актив независимо, че след периода на силно представяне, цените им вече не са чак толкова атрактивни.

Британското дружество, което предлага взаимните си фондове на българските инвеститори в партньорство с Карол Капитал Мениджмънт, отчита значително нарасналия апетит за риск при инвестициите през първата половина на 2014 г. Това се дължи на доброто представяне за този период на рисковите активи, смятат анализаторите.

В новата си прогнозаSchrodersпрепоръчват на инвеститорите пренасочване от вече много поскъпналите пазари към такива, които са изостанали. Експертите на британското дружество считат, че в средносрочен план цените на акциите ще продължат да растат, подкрепени от ръста на приходите на компаниите, което от своя страна е последица от възстановяването на световната икономика.

От Schroders очакват тенденцията на засилване на световната икономика да се запази до края на 2014 г., като прогнозират ръст от 2.8%. Ако прогнозата им се осъществи, това би било най-силният глобален растеж от 2011 г. насам.

Според тях добрата тенденция се дължи основно на развитите икономики, докато възстановяването при развиващите се пазари все още е умерено. Облекчаването на фискалните ограничения и паричните стимули би трябвало да подкрепи активността в развития свят през настоящата година.

Изключение е Япония, където се очаква увеличението на данъка върху потреблението да забави растежа през 2014 г.

Междувременно инфлацията ще остане около 3% през 2014 г., което отразява свободния капацитет в световната икономика.

Предпочитаният отSchrodersпазар остава американската фондова борса, където възстановяването ще продължи да подкрепя местните компании в ръста на приходите и поддържането на по-високи маржове на печалбата. Доколкото оценъчните показатели при европейските акции вече не са толкова примамливи поради силния тренд през последните месециSchrodersса променилипрогнозатаси от позитивна на неутрална за региона. В същото време обаче те отчитат, че политиката на ЕЦБзадопълнителни парични стимули за икономиката е в подкрепа на пазарите на акции. Позитивни саипрогнозите за пазара на акции в Япония, предвид провежданата в страната експанзивна парична политика и възможносттите за допълнителни парични стимули.

Промяна има в оценката на британските анализатори и за фондовите пазари в развиващите се страни – тя е повишена на позитивна.

По отношение на политиката на основните централните банки икономистите отSchrodersочакват Федералния резерв на САЩ и централната банка на Англия да започнат да увеличават лихвените равнища през 2015 г., докато европейската и японската централни банки най-вероятно ще продължат със стимулите за икономиката.Фед вече започна цикъла на постепенно намаляване на покупките на активи, който би трябвало да завърши до октомври 2014 г.

СпоредSchrodersвисокодоходните облигации не трябва да са сред предпочитаните инвестиции, доколкото в момента има значително по-добри възможности.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *