Акциите ще поевтиняват, а облигациите ще поскъпват през 2014-а

Главният инвестиционен стратег на Саксо Банк Стийн Якобсен твърди, че най-лошите му страхове са се потвърдили след едноседмичната му обиколка в Азия. Световната икономика, казва той, „сериозно се забавя“, а понижаващият се растеж и дефлационният натиск са проблеми, които сериозно го тревожат. Те означават две неща -първо -фискалните дефицити ще нарастват, и второ – страни със значителни дефицити по текущите си сметки ще отслабят своите валути. Според Якобсен „ние не направихме нищо фундаментално“ през последните няколко години и разполагаемият доход продължава да се понижава.

Мерките за фискални ограничения и реформи водят до по-нисък растеж и това е сериозен проблем за развитите страни. На това отгоре дефлацията се превръща в изпитание не само за отделните индивиди, но и за балансите на правителствата, които имат дълг в тях.

По тези причини Якобсен счита, че през 2014-а натискът върху корпоративните счетоводни баланси ще нарасне. Това според него ще доведе до поевтиняване на акциите и поскъпване на активите с фиксиран доход, поради което той препоръчва на инвеститорите даувеличават експозицията си към облигации от ядрото на Европа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *