Албанският става втори официален език в Македония

Македонският парламент гласува с 64 гласа „за“ Закона за употреба на езиците, с който албанският става втори официален език в Македония, съобщиха местните медии, цитирани от БТА.

Председателят на парламента Талат Джафери подложи закона на гласуване без дебати по поправките, внесени от ВМРО-ДПМНЕ. Промяната в законодателството е част от коалиционното споразумение на социалдемократите и партията на етническите албанци, допълва Ройтерс.

Националният парламент вече гласува веднъж този закон, но президентът Георге Иванов отказа да го подпише. Това наложи и бързото прегласуване в пленарната зала.

Гласуването протече в бурна и напрегната атмосфера, в която само благодарение на охраната на парламента бе избегнат физически сблъсък между депутата от ВМРО-ДПМНЕ и бивш премиер Никола Груевски и председателя на Събранието Талат Джафери.

Груевски и парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ, според които законът е неконституционен, обкръжиха масата на Джафери, когато той обяви гласуване на закона. Груевски се приближи към Джафери и изключи микрофона му, а когато председателят на Събранието се опита да напусне залата, препречи пътя му и вдигна ръка срещу него, информира investor.bg.

След намеса на парламентарната охрана Джафери бе изведен от залата, съобщи македонската Нова ТВ.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *