„Албена инвест холдинг“ продава активи за 2,5 млн. лв.

Дружеството отново се опитва да реализира хотел „Еделвайс“ в „Боровец“, както и хотел „Янтра“ в Габрово

„Албена инвест холдинг“ АД иска да продаде хотелите „Еделвайс“ и „Янтра“, става ясно от консолидирания и неконсолидирания отчет на дружеството за първото тримесечие на 2016 г. Документите са публикувани чрез БФБ-София.

С протокол на Надзорния и Управителния съвет от 14 март 2016 г. е дадено съгласние на Съвета на директорите на дъщерното „Соколец – Боровец“ да обяви за продажба хотел „Еделвайс“ в к.к. „Боровец“ за не по-малко от 1,301 млн. лв. с ДДС, както и бирария „Шумнатица“ за не по-малко от 21 040 лв. с ДДС.

Със същия протокол е разрешено на Съвета на директорите на „Хемустурист“ АД да обяви за продажба хотел „Янтра“ в гр. Габрово при цена не по-ниска от 1,162 млн. лв. с ДДС.

Разрешено е и на „Албена Автотранс“ АД да продаде газ станция за сумата от 15 000 лв. без ДДС.

Общата сума на предлаганите за продажба активи е 2,5 млн. лв.

Хотел „Еделвайс“ и хотел „Бор“ в к. к. Боровец са основните активи на дъщерното „Соколец-Боровец“ АД. Хотел „Бор“ има 48 двойни стаи, а хотел „Еделвайс“ е със 70 стаи.

За продажбата на хотел „Янтра“ има обява и в сайта на самия хотел, като там е публикуван и идеен проект за реконструкция в офис сграда.

През март 2014 г. Красимир Станев, член на Надзорния съвет на „Албена инвест холдинг“ АД, обясни, че хотелите „Бор“ и „Еделвайс“ се предлагат при минимална цена от 2 млн. евро, но интерес няма. Според Станев проблемът в „Боровец“ е породен от неуспех в преговорите с общината за закупуване на земята под хотелите.

През 2015 г. „Албена инвест холдинг“ АД продаде участието си в „Складова техника“ АД от 31,88% за сумата от 1,37 млн. лв.

Вчера бе обявено началото на процедура за вливане на „Албена инвест холдинг“ АД в „Албена“ АД.

Именно дял от 20,57% в „Албена“ АД е основният актив на холдинга, оценен на 42,7 млн. лв. към 31 март 2016 г. На 8,15 млн. лв. е оценено участието в „Алфа консулт 2000“ ЕООД, на 3,9 млн. лв. това във „Фохар“ АД и на 3,18 млн. лв. в „България – 29“ АД. Последните две имат имоти в София. „Фохар“ АД притежава имот с площ 37 170  кв.м., към които има и прилежащи монолитни сгради, в квартал „Бояна“, в непосредствена близост до Околовръстен път.

Сградният фонд на „България-29“ АД е разположен на площ от 52 000 кв.м., като включва две производствени халета, складове и офис сгради. Отдаваните под наем площи се намират в непосредствена близост до булевард „Цар Борис III“ и Околовръстен път в София.

Дружеството „Алфа Консулт 2000“ ЕООД е част от портфейла на „Албена Инвест Холдинг“ АД. Предметът му на дейност е консултантски и управленски услуги, обучение квалификация и преквалификация на специалисти в областта на управлението.

Основната дейност на дъщерното дружество се състои в управление на земеделски земи, като фирмата е крупен собственик на масиви из цялата страна, според информацията в сайта на холдинга. Дружеството отдава земеделски земи под аренда. Собственик е и на нов луксозен бизнессамолет ТВМ 850- LZ-TBM. LZ- ТВМ е експлоатиран от авиационния оператор „Интерскай – Лесново“, за полети предимно в Европа, пише в сайта на холдинга.

Акциите на „Албена инвест холдинг“ АД поскъпват с 25% за последните 12 месеца до 7,88 лв. за акция и 43 млн. лв. пазарна капитализация. Само вчера поскъпването е със 17,6% след новината за вливането в „Албена“ АД. През юни 2015 г. беше разпределен брутен дивидент от 0,5 лв. на акция.

investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *