Алексей Петров бил ”спяща клетка” в службите

Назначението на Алексей Петров не е нещо, с което се гордея. Това е една много успешна операция на бившата Държавна сигурност, която е успяла да внедри в тогавашната Национална служба „Сигурност“ (НСС) спяща клетка, която, както видяхме, през 2008 г. бе активирана. Моята роля в конкретния случай е на измаменият. Това заяви бившият шеф на службата ген. Атанас Атанасов, цитиран от БГНЕС.
Той, другият ексшеф на НСС Иван Чобанов и бившият вътрешен министър Емануил Йорданов бяха извикани на изслушване в Парламентарната комисия за контрол на ДАНС по инициатива на председателя й Волен Сидеров.

С мотив, че няма да издава държавни тайни, генералът отказа да съобщи причините за назначението на Петров, тъй като някои от тях „касаят отношенията на България с други страни“. По думите му бившата барета е бил назначен в НСС през 2001 г. на т. нар. щат за оперативно внедряване.

„Това са служители, които нямат определени качества, които имат редовите служители. Те нямат никакви документи или други знаци, с които да се легитимират, защото те трябва да пазят тайната, че имат такова качество“, обясни Атанасов.
Според него този тип служители не са имали пряк достъп до службата и са били без заплата. Така генералът опроверга думите на Сидеров от преди дни, че от 2001 до 2009 година, когато напуска ДАНС, Петров се е водил кадрови служител.

Генералът обясни, че е много важно да се установи дали има връзка между евентуални престъпления, извършени от Алексей Петров и престоя му в службите. По думите му обаче такива данни никога не са постъпвали.
„За офицерите на прикритие няма възможност да се разпъва чадър, защото данните за тях не се отлагат в оперативния отчет и това означава, че всяка служба би могла, ако получи данни за този човек, че извършва престъпление, да го разработва и никой не може да го прикрие“, добави той.

Атанасов увери, че няма информация Петров да бил внедряван в „Кремиковци” и че той лично не му е поставял такава задача. Струва ми се, че с тия обслужвания и с всичко това, което прави г-н Волен Сидеров, обслужва защитната теза на Алексей Петров, смята Атанасов.

Бившият ръководител на НСС твърди, че след като е напуснал службата, хора, близки до Петров му организирали няколко процеса. „Спомняте си, водеха ми дела, включително и че съм написал доклад за корупцията. Вместо някой да се сети да ме награди, ми образуваха дело”, каза той. Атанасов каза още, че през 1984 г. е имало образувано следствено дело срещу Волен Сидеров за изнудване и за обсебване на чуждо имущество.

Участието на Петров в работата на службите е било твърде скромно, заяви Чобанов по-късно. По времето, когато ръководил службата, имало заповед за уволнението на Алексей Петров поради съкращаване на щата. Това обаче не станало заради „липсата на правно-технически възможности“. Служител поради съкращаване на щата не можело да бъде уволнен, ако имало друг свободен щат. Свободен по това време е бил явен щат, какъвто Чобанов не е искал да даде на Петров. По това време бившата барета тръгнал да съди НСС. След време е бил открит нов щат за старата длъжност на Петров и той е бил преназначен. Между двете назначения бил в болнични заради стрелбата по него.

Чобанов сега е научил, че Петров е бил награден от бившия вътрешен министър Георги Петканов. „Ако за вас Алексей Петров сега е „октопода“, тогава за мен беше кап. Петров, а капитанпетровци бяха много. Не мога да си спомням всичко”, обясни Чобанов.

Алексей Петров е бил назначен в НСС, защото със своята дейност и контакти е могъл да предоставя значима информация за МВР, обясни след изслушването Емануил Йорданов. Той назначил Петров по предложение на ген. Атанасов.
Запитан дали съжалява, Йорданов отговори: „Не виждам защо отсега трябва да съжалявам за нещо. В крайна сметка съм се доверил на служителите си, за да могат те да работят. Би било нормално, ако е имало някакъв проблем, той да бъде уволнен от следващия министър.

След изслушването Йорданов сподели, че „смразяващо“ звучали думите на Сидеров, че назначил Алексей Петров, защото му бил оказван натиск. Лидерът на „Атака“ обаче отказал да поясни каквото и да е повече.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *