Ален Попович: Българите във Facebook достигнаха 2,7 млн.

Присъствието на българите в социалните мрежи нараства значително. Потребителите на Facebook в България в момента са около 2,7 млн. души, заяви Ален Попович в седмичното обзорно предаване Invest/Or по Bloomberg TV България.

Попович, който е председател на Българската асоциация на агенциите за дигитални комуникации (БААДК), твърди, че Facebook започва все по-често да се използва и за работа и в страната ни.

„Бизнесът успя да пробва социалните мрежи и да се научи на добри практики, така че да печели от тях“, каза специалистът и добави, че към момента потребителите от България в най-успешния интернет проект на Марк Зукърбърг са около 2,7 млн. души.

„Пресмятайки броя на населението у нас, се оказва, че една доста голяма част е във Facebook. Българите сме технологични хора и бързо се дигитализираме. В някои етапи сме по-напред дори от доста по-развитите страни“, коментира председателят на БААДК.

По думите му този факт дава своя значителен принос и в българската икономика, тъй като все повече хора използват интернет широкоспектърно. XXI век е време, в което дигиталният свят се развива изключително бързо и не всеки може да го следва. Това се случва и при намалялата реклама в медиите за сметка на социалните мрежи, които буквално я „изяждат”, поясни Попович.

„Социалните мрежи дават хиляди разновидности на рекламиране и достатъчно възможности за експериментиране, че всеки да намери най-удачния за него инструмент. Флаш банерите вече изчезват – те са от 6 до 8 пъти по-скъпи. Защо рекламодателят да предпочете да използва по-тесен сегмент пред платформа, даваща хиляди възможности?“, попита реторично Попович и добави, че големите играчи, които инвестират в различни модули за реклама, повеждат тенденциите, а другите ги следват.

„Виждаме, че социалната мрежа инвестира в качеството на услугата и най-вече в разбиране на взаимодействието на потребителите“, отбеляза Попович.

Едно от последните проучвания на най-голяма социална мрежа дава успешен резултат. Това е така нареченото автоматично пускане на видеата. Знае се, че хората предпочитат визуалните продукти и империята на Зукърбърг веднага отчита тази тенденция, каза още експертът. Така например е доказано, че в работно време хората гледат видеа без звук. След като от Facebook реализират идеята повече от успешно и резултатът е налице, You Tube веднага отговаря на тази тенденция, за да бъде конкурентна на пазара. Разбира се, Google и Facebook не могат да бъдат оприличавани към едно и също нещо, както отбелязва и специалистът.

„Двете платформи са коренно различни. Google се опита да стъпи в социалните мрежи, но загуби тази битка. Силен играч са, но в своя сектор. Истината е, че Google+ умря“, категоричен е маркетологът.

От друга страна, една добре развиваща се мрежа е Snapchat. „Не са все още от големите играчи, но предприемат стъпки и тепърва ще видим какво ще предложат за реклама. Това би покачило активите и финансите им“, каза Попович.

Без значение за коя социална мрежа говорим, е безспорен фактът, че с навлизането на смартфоните се генерира по-голяма активност именно от тези устройства за сметка на персоналните компютри. „Мобилните телефони вече са толкова удобни и интуитивни, за да ни дават възможност за лесно споделяне”, каза Попович. Тези технологии непрекъснато се развиват, като особен напредък прави Facebook със своя Mеssenger.

„Отделят изключително много време на Mеssenger, който качва акциите на Facebook. Тази чат система не се различава много от Skype, но е инструмент, създаден с цел да върши и работа, и не смятам, че имат конкурент в това отношение. Facebook осъзнават, че това им увеличава стойността като социална мрежа”, отбеляза маркетинг мениджърът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *