Алибаба купува 36% от верига супермаркети

Китайският гигант в онлайн търговията Алибаба (Alibaba) придобива 36% от китайската верига хипермаркети Сън арт ритейл (Sun Art Retail) за около $2,9 млрд.
Съобщението е на агенция Блумбърг, цитирана и от БТА.

Сън арт ритейл има 400 магазина, работещи под марката Ошан (Auchan) и Ар Ти-Март (RT-Mart).

Като част от сделката френската Ошан ритейл (Auchan Retail SA) ще повиши дела си в Сън арт до подобно равнище и ще създаде съюз с интернет гиганта, за да работят в китайския сектор на търговията на храни на дребно.

Сделката е най-новата инвестиция на Алибаба в традиционни търговски вериги в осъществяване на амбицията да преобрази сектора на традиционната търговия на дребно, възлизащ на 4 трилиона долара.

Големият експеримент на Алибаба в традиционния сектор на търговията на дребно е в самото си начало, но ако е успешен, може да поведе убедително пред Амазон (Amazon) на арената на разпокъсания свят на физическите търговски вериги, информира dir.bg.

Компанията на Джак Ма похарчи милиарди да купува хранителни магазини, молове и универсални магазини много преди Амазон да обяви, че придобива да 13,7 милиарда долара веригата магазини за биохрани Хол фуудс (Whole Foods).

Чистата печална на Алибаба за първото тримесечие на финансовата 2017-2018 година, т.е. април – юни, е нараснала 1,96 пъти на годишна основа и възлиза на 2,07 милиарда долара.

Приходите за този период са се увеличили с 56 процента до 7,4 милиарда долара.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *