Алиосман Имамов: Управляващите проявиха политическо високомерие

София /КРОСС/ Тази година на управление на правителството на ГЕРБ по отношение на икономическата политика се характеризира с несигурност. Кризата е все още тук, тя не си отиде, както твърди Дянков. Управляващите проявиха политическо високомерие по отношение на мерките, които предложи опозицията за борба с кризата, което ще им коства много и ще доведе до обществено недоверие. Това коментира Алиосман Имамов – заместник-председател на ДПС, в предаването „Неделя 150″ на БНР. По думите му, той е бил сред опитимистите, които са смятали, че когато икономиката на ЕС започне да излиза от кризата, същото ще стане и с българската икономика, която е много отворена, но за съжаление това не се случило.
На въпрос дали ДПС ще подкрепи на второ четене актуализацията на бюджета, Имамов отговори, че от ДПС ще подкрепят някои предложения, които са свързани с облекчаване на тежестта на някои по-слаби общини.
„От ДПС ще подкрепим и запазването на субсидиите на вероизповеданията. Ще подкрепим и орязването на неефективните разходи, ако Синята коалиция ги оформи по-ясно и точно. Във всички случаи трябва да има текст, който да посочи, че не трябва да има бюджетен дефицит повече от 3%, но трябва да се уточни за кой бюджет става дума, защото той е няколко вида“, каза още Алиосман Имамов.
Запитан дали одобрява въвеждането на делегираните бюджети за болниците, заместник-председателят на ДПС отговори, че въвеждането на този вид бюджети е довело до добра работа на училищата, но това не добре за болниците. По думите му, делегираните бюджети предполагат много строго планиране, а това не може да стане в болнично заведение, защото не може да се планира колко хора ще се разболеят.
Запитан защо от ДПС продължават да искат да се запази тютюнопроизводството в България, Имамов отговори: „Ако в света остане поне един пушач, нека той да пуши български цигари“. Той допълни, че независимо от факта, че в света се ограничава тютюнопушенето, българските ориенталски тютюни имат международен пазар и ако се откажем от него, ще направим услуга на Гърция, която веднага ще заеме нишата, която ще освободим ние в тютюнопроизводството.
Твърде рано е да обсъждаме сериозно проблема за местните и президентските избори. Не сме ги обсъждали нито в парламентарната група, нито в ръководството на ДПС, каза още заместник-председателят на ДПС. По думите му, от страна на движението има участие в комисиите, които трябва да изработят нормативите за следващите избори. Имамов посочи, че много важна в този случай ще бъде работата на правната комисия в парламента. Той посочи, че предстои и преброяване на населението на страната ни, което ще помогне за актуализацията на изборните списъци. Имамов коментира, че избирателите в чужбина трябва да имат равни възможности за гласуване.
В отговор на въпрос, вярно ли е, че ДПС се капсулира, Имамов коментира: „Вярно е това, че ДПС се адаптира към новите политически условия. А новите политически условия изолират движението от обществено-политическия живот. Но това не е капсулиране“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *