Алиталия получава финансово рамо от правителството в Рим

Италианското правителство ще отпусне извънреден заем в размер на 300 млн. евро на закъсалата национална авиокомпания „Алиталия“, която е на ръба на фалита, съобщава БиБиСи.
Отиващият си кабинет на Романо Проди се е споразумял за решението за спасяващата финансова инжекция с новоизбрания министър-председател Силвио Берлуксони, който трябва да встъпи в длъжност до дни. Паритеби трябвалода спасят от окончателно затъване „Алиталия“ поне за следващите два месеца, докато Берлускони и коалицията му измислят варианти за бъдещето на компанията.
Единствената досега оферта за закупуване на „Алиталия“, подадена от „Ер Франс-КЛМ“, бе оттеглена поради острата съпротива на синдикатите срещу планираните съкращения след придобиването. Сделката така или иначе щеше да бъде блокирана от новото правителство, както увереният в изборната си победа Берлускони обяви още преди два месеца.
„Алиталия“ продължава да трупа огромни загуби (по над 3 млн. евро на ден) и анализатори очакваха, че тя ще поиска процедура по защита от банкрут след провала на преговорите с „Ер Франс“. За момента обаче, страховете са разсеяни след решението на кабинета на Проди.
„Силвио Берлускони ме помоли да осигуря заем за авиокомпанията в размер по-сериозен отколкото бяхме планирали предварително, за да има време той да потърси алтернативни решения на проблема,“ каза Проди.
Много възможно е обаче, според БиБиСи, инжекцията да скара Рим с Европейската комисия, която реагира остро на всеки опит на правителство на държава членка на Европейския съюз да субсидира фирми от авиационната индустрия.
Берлускони пък се зарича, че иска да запази „Алиталия“ италианска и дори се обърна към група от банки и индустриални групировки с молба да изготвят предложение за бъдещия контрол над дружеството.
Въпреки това, ясно е, че авиопревозвачът ще има нужда от огромни средства, вероятно от милиарди евро, за да се държи на крака, докато се намери нов купувач, смята БиБиСи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *