„Алкомет“ утрои печалбата си през 2016 г.

Близо три пъти е нараснала печалбата на производителя на алуминиеви продукти „Алкомет“ през миналата година. Въпреки лекото понижение на продажбите свиването на разходите е било значително по-голямо, което е и причината за подобрения краен резултат. Това става ясно от отчета на публичното дружество.

През 2016 г. компанията е продължила преориентацията си към приоритетно производство на продукти с по-висока добавена стойност, а делът й на пазара на домакинско фолио в Европа е достигнал една четвърт. През следващите години продажбите се очаква да продължат да растат, след като през миналата година предприятието започна нова инвестиция за увеличаване на капацитета си в Шумен. Проектът трябва да приключи през 2018 г.

Резултати

Нетните приходи от продажби на компанията са намалели с 4.2% (виж таблицата), но оперативните разходи са се свили с 10.3%, като спадът е главно при разходите за материали. Основната причина за това са по-ниските цени на алуминия през първите три тримесечия, както и повишената ефективност на производството. Компанията печели от надбавка за преработка, така че ценовите промени на Лондонската метална борса имат минимален ефект върху резултатите й. Затова и печалбата нараства значително.

Производството в завода, който разполага с валцов и пресов цех и леярна, като цяло е останало стабилно, а мощностите са били натоварени пълноценно, става ясно от отчета. Лекият спад при пресовите изделия (4%) е компенсиран със същия ръст при валцовите продукти, като продадената продукция е била общо 65.5 хил. тона.

Преструктуриране

През миналата година компанията е продължила да следва стратегията си за преструктуриране на продуктовия микс към изделия с по-висока добавена стойност. В резултат на това значителен ръст има при продажбите на специални, боядисани и елоксирани профили, докато при стандартните се отчита понижение с 9%. При валцовите продукти увеличение също има при продажбите на обмазано и домакинско фолио, а намаление има при листата и лентите. „И през изминалата година стремежът да се наложим като основен доставчик на обмазано фолио и финсток доведе до положителни резултати, видими както от ръста на продажбите на тези продукти, така и от разширяването на пазарното ни присъствие. Спадът в продажбите на листа и ленти е целенасочен и регулиран и е в рамките на ограничението на свободния валцов капацитет“, се посочва в доклада за дейността. „Алкомет“ е ключов производител на домакинско фолио в Европа, като през миналата година делът му достигнал 25%. За сравнение, през 2015 г. компанията държеше 20% от пазара.

Близо една четвърт от продуктите на „Алкомет“ се изнасят в Германия. Други по-големи пазари включват също Полша, Италия, България, Франция, Испания, Дания, Австрия, Холандия и Унгария.
Подобрената рентабилност на компанията е довела до намаление на краткосрочните кредити с около 25%, показва още отчетът. Този фактор в съчетание с намалените банкови лихви и исторически ниските нива на EURIBOR са причината лихвените разходи да спаднат с 46% на годишна база (до 1.8 млн. лв.).

Планове за нов ръст

През миналата година дружеството започна двугодишна инвестиционна програма за 36 млн. евро, която се очаква да увеличи капацитета на завода с 35% до 100 хил. тона годишно. Компанията ще разшири и портфейла си с продукти отново с фокус към по-специалните изделия, в резултат на което оборотът се планира да нарасне с близо 50% до 500 млн. лв., информира capital.bg. Броят на работниците също ще бъде увеличен с около 100 души до 1000. Инвестицията се финансира със собствени средства и банков заем и се очаква да се изплати за пет години.

Шуменският завод беше приватизиран преди 17 години от турската FAF Metal. Оттогава досега в предприятието са инвестирани 80 млн. евро, а капацитетът е нараснал 15 пъти. След публикуване на отчета акциите на компанията поскъпнаха с над 5%, а капитализацията на компанията е 327 млн. лв., като за 12 месеца е нагоре със 143%.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *