„Алма тур“ обяви фалит, става собственост на ЦКБ

Днес сутринта дружеството е внесло в съда документи за обявяване на фалит. Съгласно закона, основният дял от активите ще бъде придобит от най-големия кредитор на дружеството.
В случая това е Централна кооперативна банка (ЦКБ), собственост на варненската групировка ТИМ, в която „Алма тур“ АД е заложило всичките си активи срещу кредит от 26 млн. лв. Сред кредиторите на дружеството са и други копании, собственост на групировката – ЗД „Армеец“, „България еър“. В залога са вписани дори мобилните телефони и принтерите, купувани от дружеството преди септември 2010 г.
Сред активите на „Алма тур“ са хотели по Черноморието, луксозният хотел „Тамплиер“ в Банско, както и собственост в няколко държави, където „Алма тур“ има свои представителства.
Кризата, довела до този резултат, започна на светлата дата 9 септември, след като „България еър“ отказа да превози по няколко дестинации, предимно към Русия, туристи, докарани у нас  чрез „Алма тур“ и нейни партньори в чужбина. Причината бяха неуредени търговски взаимоотношения между двете компании и дълг на „Алма тур“ към България еър“.
Днес стана ясно, че руските туристи, които бяха принудени за своя сметка да се прибират от Варна и Бургас, ще бъдат изцяло компенсирани. Това ще става чрез застраховката на туроператора „Алма тур“ в Русия.
Застрахователната полица на „Алма тур – Санкт Петербург“, чиито туристи се оказаха в плен на финансовия спор с „България еър“, е на стойност близо 1,5 милиона евро. Според експерти сумата е напълно достатъчна, за да покрие всички разходи на туристите за услугите, които са платили предварително, но не са получили, съобщава РИА Новости.
Съгласно закона за туристическата дейност в Русия тази сума гарантира връщането на реалните загуби, причинени от неизпълнени задължения на туроператора по договора за реализация на туристическия продукт (комплекс от услуги по превозване и настаняване при условията на общата цена за пакетната услуга).
Ще се компенсират и самолетните билети от България за Русия, закупени с лични средства, след като стана ясно, че полетите се отменят. Застрахователите вече приемат заявления, но до вчера не е било депозирано нито едно искане. Туристите обаче няма да могат да претендират пред тях за компенсации заради пропуснати ползи или нанесени морални щети по вина на туристическата фирма. Подобни искания могат да се предявяват само чрез съда, информира БНР.
Същевременно Руският туристически съюз обяви, че обмисля създаването на национален гаранционен фонд, който да се използва оперативно в подобни кризисни ситуации. В петък завършва почивката на поредната група туристи, клиенти на „Алма тур“, и засега не е ясно дали те ще успеят навреме да се приберат в Русия.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *