Алтернативни комплементарни валути в Гърция

Докато гръцката икономика и еврото продължават борбата за оцеляване, обикновените гърци започват да вземат нещата в свои ръце. В страната се появяват все повече неформални пазарни структури, подчинени на бартерната търговия, и дори алтернативни парични единици.

По неофициални данни в местните общности в страната към момента оперират над десет алтернативни търговски мрежи и непрекъснато се появяват нови. И всичко това, без участието на официалната валута – еврото. Една от тях обаче успя да привлече значително международно внимание. Нарича се „Алтернативна местна единица“, или „ТЕМ“ на гръцки език.

В пристанищния град Волос, между Солун и Атина, където безработицата достига 20%, икономиката е на ръба, а данъците и таксите се повишават непрекъснато, група местни жители решават, че е дошло време да действат. Хората разполагат със същите умения и ресурси, които са имали преди кризата, но не и с достатъчно евра – необходими, за да търгуват с тях. Така че, няколко души се събират и решават да създадат алтернативна валута – ТЕМ. Тя успява да се наложи бързо. И толкова успешно, че водещи издания от целия свят я забелязват и разказват за нея.

„Откакто започна кризата, има същински бум на подобни мрежи в цяла Гърция“, обяснява пред New York Times Джордж Статакис, професор по политическа икономика от Критския университет. По думите му, въпреки огромния държавен сектор в Гърция, сферата на социалните услуги е претоварена. „Има множество огромни празни ниши, които могат да бъдат запълнени от нов тип мрежи“.

Как става на практика?

Всичко започва от Интернет. Хората, които искат да се включат в системата трябва да създадат свой профил в нейната интернет страница. По този начин те могат да се свържат с други хора от региона, да купуват и предлагат широк кръг от стоки и услуги. Потребителите също получават нещо средно между чекова и купонна книжка (физически хартиен носител), която им позволява да пишат „чекове“ с определена стойност в ТЕМ-ове, за да плащат за получените продукти. Важен компонент от мрежата е пазарът (съвсем истински), където хората могат да се срещат, комуникират и търгуват. Такъв все още липсва, но е на път да се появи – за целта е избрана изоставена сграда в града. Членовете започват с нула ТЕМ-ове в своите профили, но имат право да вземат на заем до 300 ТЕМ-а, при условие, че се съгласят да ги върнат в определен срок. За да се предотврати „презапасяването“ и недостига, никой не може да притежава повече от 1200 единици от валутата.

Детегледачки, фермери, учители, електротехници, фризьори, компютърни специалисти, ветеринари и хора от много други професии вече са част от алтернативната мрежа във Волос. Това е по-лесен и по-директен начин за размяна на стоки и услуги“, твърди Бернард Кополд, хомеопат, роден в Германия, активен участник в мрежата, пред британския Guardian. „Също така е начин да се демонстрира практическа солидарност – като се създават контакти“.Създателите на ТЕМ пък допълват, че ако спиралата на кризата продължи да се задълбочава и достигне равнището на финансов катаклизъм, именно мрежи като тази във Волос, ще помогнат на обикновените гърци да оцелеят – осигурявайки им функциониращ тип икономика, за да продължат да търгуват помежду си.

По целия свят системата печели одобрението на широк спектър от анализатори. „След толкова много фантастични истории за това как хората ще се обърнат един срещу друг в случай на икономически колапс, е страхотно да видиш пример от реалния живот за това как хората се сплотяват във времена на криза, за да направят живота си по-лесен и удобен“, пише Лорън Дейвис от io9.com.

В Германия например след идването на еврото се появиха около 20 регионални неформални монетарни системи. „Искаме хората да помислят над това… участниците в алтернативните валути се стремят към промяна на паричната система“, казва Кристиян Гелери, основател на местната валута, наречена „Химгауер“.

В САЩ, въпреки делото срещу основателя на „Свободния долар“ (Liberty Dollar) Бернард Вон НотХаус, съществуват няколко алтернативни валутни единици. Онлайн паричната система, позната като „BitCoin“ събра много последователи за изключително кратък период от време. Местните власти там, също търсят алтернативи на долара. Юта стана първият щат, който върна златото и среброто като легално платежно средство. Няколко други американски щата обмислят същата мярка.

„Истинският въпрос е не дали този тип системи работят в условия на криза, а дали могат да продължат съществуването си, когато организации като Световната банка дойдат, за да „възстановят реда“, отбелязва блогърът Клинт Финли, който определя ТАМ като „поредният пример за алтернативна валута, процъфтяваща в една рухнала икономика“.

В същото време световният финансов елит се опитва да наложи единна световна валута, което е точно обратното на онова, към което се стремят системи като ТЕМ – независимост от хищните банкери и организации като Световната банка и Международния валутен фонд. С отслабването на долара, който е основната резервна валута, и еврото, чиято съдба става все по-неясна, радикалната промяна в глобалната парична система става все по-сигурна. Въпросът е в каква посока ще бъде тя.

* Настоящия текст е публикуван като отделна публикация в Блог за пряка демокрация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *