Ал. Бебов: Обръщайте внимание на най-ликвидните акции на БФБ

Александър Бебов е съдружник в ИП Балканска консултантска компания. В своята кариера той е работил за JP Morgan, Merrill Lynch, Chemical Bank и Prudential Securities. Притежава магистърска степен по публична администрация от университета в Харвард, учил е още в University of Maine и Stern School of Business, Ню Йорк
– Г-н Бебов, как гледате на силния възход на борсовите индекси в световен мащаб от последните седмици?
Голямата причина за това е срещата на Г-20, която даде допълнителен стимул на пазарите с конкретни фискални стъпки, както и със стъпките, свързани с Международния валутен фонд и Световната банка. Коментаторите са разделени в оценките дали това е “rally in bear market” (покачване на цените в мечи пазар, или в слаб пазар на рецесия), или вече току-що сме преминали дъното. От голямо значение кое от двете мнения ще надделее ще бъдат резултатите на големите компании и банки за първото тримесечие на тази година, които ще почнат да се показват през април и май.
– Кога очаквате трайна промяна на посоката на движение на пазара, тъй като е известно, че фондовите пазари по правило изпреварват събитията в реалната икономика?
Да, така е. Мисля, че в нашия случай точно в този момент от време трябва да се гледа на големите пазари в Лондон и Ню Йорк за трайна тенденция. Извън драстично подценени акции като някои от най-ликвидните холдинги, според мен повишеното внимание и повечето кеш продължават да са важно нещо за всеки един инвеститор.
– Зелената вълна се пренесе и у нас. Смятате ли, че освен оптимизмът навън, се е случило нещо фундаментално с компаниите, листнати на БФБ?
Не, не смятам. Просто България и Румъния са по-неликвидни пазари, и чужденците бяха оставили позициите си тук на доизживяване, докато има трайна тенденция за покачване. Оптимизмът е по-скоро реакция на местните клиенти на оптимизма на световните капиталови пазари, отколкото нови драстични пари, които влизат на местния капиталов пазар.
– Очаквате ли тримесечните отчети да разочароват инвеститорите и индексите отново да поемат надолу?
В България очаквам, че заради газовата криза и слабото търсене на наши стоки в Западна Европа някои от производителите ще покажат слаби резултати, докато финансовият сектор вече се търгува на много ниски нива. Холдингите като Химимпорт например са паднали доста повече от пазара, което представлява добър момент инвеститор с кеш да ги анализира.
– Какъв съвет можете да дадете на участниците на капиталовия пазар?
Най-ликвидните акции като Химимпорт паднаха най-много. Обикновено когато се възстановява един пазар (независимо кога е този момент), чуждестранните инвеститори гледат акциите, които са най-ликвидни и най-много са паднали.
– Кои са основните проблеми пред БФБ в настоящата ситуация?
Основният проблем е свързан с фактора по-ниска ликвидност (това важи и за Румъния). Другият проблем са макрорисковете за страната, както и проблемът „избори“. Не толкова дали ще има правителство от едната или другата голяма партия или двете заедно, колкото междинният момент на взимане на решения или по-скоро липса на взимане на решения между юли и септември. В тази насока е добре това, че и на запад август е месец за отпуски.
– Как пазарът ни може да стане по-атрактивен за чуждите участници?
Освен фактори, свързани с международните капиталови пазари, бих препоръчал активни срещи с чуждестранни портфолио клиенти на място при тях, или общо роуд-шоу, организирано от борсата например. Като време? Септември – след отпуските, след изборите – надяваме се с ново или същото правителство, но с правителство, а не без правителство, и… надявам се, с голяма част от кризата зад гърба ни…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *