Американизацията на Китай

„Блумбърг“

Не, Китай не внася демокрация, не либерализира достъпа до интернет пространството и не премахва контрола върху юана. Американизацията на страната набира скорост в други две посоки – замърсяването и желанието за създаване на легиони от потребители възможно най-скоро.
Как ще се развият тези феномени в идните години? Никой не знае със сигурност, което обезсмисля голяма част от днешните прогнози, предвиждания и интуитивни предположения за китайския икономически растеж и глобално влияние в дългосрочен план. Дори ръководните фактори в Пекин не могат да бъдат сигурни.
Уверено можем да заявим обаче, че нуждите на страната от редуциране на емисиите и засилване на вътрешното търсене са в пряк конфликт. Разплитането на тази безизходица ще определи бъдещето на азиатския гигант, а към момента имаме основания за притеснение.
Вземете за пример емисиите парникови газове. Не е задължително да посетите континенталната част, за да се уверите, че Китай е най-големият замърсител. Няколкодневен престой в Хонконг, в достатъчно голяма близост до хилядите заводи, ще ви накара да посягате към капките за очи и да си прочиствате гърлото по-често от обичайното.
Хонконг вече е редом до Лондон и Ню Йорк в „голямата тройка“ на финансовите центрове, сочи последната оценка на Z/Yen на база 75 кандидатури. Близостта на административния район до китайския възход носи дивиденти. Това географско предимство обаче ще се превърне в ахилесова пета, ако страната не мине към екологично чисти технологии по-бързо.

Сметка за почистване

Разходите по разчистването на промишлени отпадъци, натрупани в продължение на 30 години, ще възлизат на поне 2% от брутния вътрешен продукт годишно, или 680 млрд. юана ($101 млрд.), изчислени според данните от 2009 г., казва Пин Хъ, президент на базирания във Вашингтон Международен фонд за опазване на китайската околна среда. Мун Син Хо, гост-преподавател в Харвардския университет, посочва диапазон от 2-4%.
В сметките не е калкулиран следващият етап от потребителското разточителство в Китай. Ето къде се намесва другата част от историята. Китай планира да вдига минималната заплата с поне 20% годишно в следващите пет години, с което тя ще се удвои до 2015 г., заяви на 21 септември правителственият съветник Хуан Мънху, цитиран от в. „Саут чайна морнинг пост“.
Идеята е да бъде засилено вътрешното търсене, за да намалеят зависимостта от износа и пропастта между богати и бедни. Решението е разумно. Особено като се има предвид, че китайските работници не просто заслужават сериозно увеличение на заплатите, но и вече го изискват. Само попитайте представителите на Foxconn Technology и Toyota Motor, които станаха обект на стачни действия в последно време.
Разширяващата се пропаст между мегабогатите и останалата част от населението може да отприщи вълната на социалното недоволство. Затова и тазседмичното посещение на Бил Гейтс и Уорън Бъфет се оказва доста навременно.
Посещението в Китай на двамата най-богати мъже в света ще бъде отразявано денонощно, докато те се опитват да убедят най-богатите китайци в ползата от дарителството на част от богатството им. Като предоставят повече средства на благотворителни организации, китайските милиардери ще спомогнат за създаването на нови работни места и предприятия и ще се преборят със зложелателството към семействата и бизнеса им.
По-неприятният момент в този сценарий е, че по-високите доходи ще позволят на китайците да купуват повече климатици, iPod-и, мобилни телефони, компютри, мебели, телевизори, мотоциклети, коли, ваканционни пакети и жилища. И макар това да са прекрасни новини за Apple, Ikea и Honda Motor, потребление от такъв мащаб ще утежни екологичната криза, надвиснала над Китай. Въпросът е дали при бъдещи пътувания до Китай на Гейтс и Бъфет няма да им се наложи да сложат в багажа си и по един противогаз.
Кой знае, може пък Бъфет да намери добро поле за инвестиции и тук. Потъващите акции го накараха да се поколебае доста за $232-милионната инвестиция на Berkshire Hathaway в автомобилостроителя BYD, базиран в Шънчжън. Може би Бъфет е решил да се ориентира към следващия инвестиционен тренд – производството на противогази.
Дори след огромните инвестиции в нови технологии Китай изпитва доста трудности с привеждането на икономиката си в добра екологична форма. Представете си размера на сметищата, от които ще има нужда в идните години. Китай и останалите мощни новоразвиващи се икономики не може да си позволят да замърсяват околната среда с безотговорността и в мащабите, които можеха да си разрешат Европа и САЩ в хода на собствените си индустриални революции. Планетата ни няма да понесе 3 млрд. азиатци, потребяващи със замаха на американците.
Балансът между ръста и енергийната ефективност не е само тема за научен спор. Той е ключов елемент в похода към устойчивост на следващата вълна от икономически лидери. Бразилия, Русия, Индия и Китай (т.нар. БРИК) се радват на засилено ухажване от страна на инвеститорите, при това с право. Както и следващите ги новоразвиващи се икономики.

Голяма средна класа

Да вземем за пример Индонезия, чието население е четвърто по численост в света. Страната е богата на ресурси, а икономиката й е по-голяма от швейцарската. Отговорността, с която Индонезия ще управлява въглеродните си емисии, ще повлияе сериозно на Сингапур, Малайзия и Австралия. Да не забравяме, че икономиката на Индонезия е само една десета от китайската, а населението й – една пета от китайското.
Макар Китай да постигна забележителен напредък в борбата с бедността, пропастта между бедните и богатите се разширява до опасно равнище. Ето защо плановете за увеличаване на заплащането ще свършат чудесна работа. Създаването на голяма средна класа е ключът към диверсифицирането на икономиката и стабилизирането й в дългосрочен план.
Процесът ще е изключително хаотичен и труден. Навременното обуздаване на замърсяването на околната среда ще струва почти толкова на година, колкото общото състояние на Гейтс и Бъфет. Без значение какво ще се случи занапред. Житейските неволи на Китай не са поредният епизод от прочувствен сериал. Те са, както ние, американците, обичаме да казваме, един абсолютно нов филм.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *