Американската борса се изстреля нагоре

Американските индекси скочиха рязко нагоре в началото на днешната сесия. Едва в рамките на час водещите борсови показатели добавиха по над 4 на сто, водени от представителите на финансовия сектор.
Особено позитивно на пазарните настроения подейства новината, че през последните три месеца до февруари Citigroup е постигнала оперативна печалба от цели 8,3 млрд. долара. Това е най-доброто тримесечно представяне на финансовата институция от третото тримесечие на 2007 година досега.
Изпълнителният директор на банката Викрам Пандит e разпространил писмо до акционерите на Citigroup, в което се казва, че е постигната добра оперативна печалба, но не се посочват загубите от кредити и други еднократни ефекти. Въпреки това новината се отрази изключително благоприятно на финансовия сектор на САЩ.
Повод за оптимизъм за бъдещето на финансовия сектор даде и изказване на председателя на Федералния резерв Бен Бернанке, който твърдо заяви, че нито една голяма банка в САЩ няма да бъде оставена да фалира.
Едва за един час търговия индексът на сините чипове на борсата в Ню Йорк скочи с 3,8 на сто до 6 700 пункта. Пазарната капитализация на Citigroup се повишава с 24 на сто до цена на акция от 1,30 долара, като това е най-силно поскъпващата позиция в индекса. Следват книжата на Bank of America, които напредват с с 23 на сто до 4,60 долара за брой, и JPMorgan с 16 на сто до 18,45 долара.
Друга водеща банка – Wells Fargo, също се радва на особен интерес и акциитей повишават цената си с 22 на сто до 4,57 на сто.
Широкият индекс S&P 500 напредна с 4,2 на сто до 705 пункта. От всички 500 дружества едва 12 понижават пазарната си оценка, като лидер по ръст са Office Depot и Lincoln Natiobnal, акциите на които поскъпват съответно с 37 и 32 на сто.
Индексът на сините чипове Nasdaq Composite скочи с 4,7 на сто до 1 328 пункта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *