Американската икономика може да избегне рецесията

Американската икономика ще потъне през второто тримесечие на тази година, но не толкова, че да влезе в рецесия. Това гласи прогнозата на анализаторите от UCLA Anderson Forecast, цитирана от Reuters.
„За момента данните не сочат, че ще се стигне до рецесия, но ще има нов спад в растежа. Разбира се, прогнозата ни може да се промени, ако има изменения в конюнктурата“, гласи прогнозата на анализаторите.
Според специалистите предвид критичното забавяне на американската икономика се наблюдава сериозно свиване на пазара на труда и именно това свиване пречи на икономиката да влезе в рецесия. Освен това прогнозата на UCLA Anderson Forecast зависи и от това доколко падащите цени на жилищните имоти ще повлияят на потребителското потребление. Засега специалистите не предвиждат прекалено голям спад на потреблението.
UCLA Anderson Forecast предвижда растеж на икономиката на САЩ от 0.4% за първото тримесечие на тази година и свиване от 0.4% през второто тримесечие на тази година. След това икономиката ще се съвземе и ще има ръст от 3% през третото тримесечие и 2.5% през четвъртото. За цялата 2008 година растежът ще е 1.5%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *