Американската компания Progress Software купи „Телерик“

Американската компания Progress Software Corporation е придобила българския софтуерен разработчик „Телерик“ за 262.5 млн. долара. Все още не е ясно дали цената включва и дълг. Сделката е сред най-големите в корпоративната ни история за фирма, създадена и развита самостоятелно от български предприемачи.

По-силни заедно
Двете групи обявиха, че са подписали окончателно споразумение и заедно ще развиват цялостна облачна и локална (на поискване) платформа за приложения. Обединеното приложение ще позволи на разработчиците да създават силно персонализирани потребителски интерфейси, мощни програми, които да поддържат свързаност с различни източници на данни независимо от вида на устройството или интернет технологията, обявиха от „Телерик“ в прессъобщение.

По данни на Wall Street Journal българското дружество има приходи от 60 млн. долара за последните 12 месеца и ръст от 20% на годишна база. Очакванията са сделката да бъде финализирана през декември, като тя трябва да премине през одобрението на различните регулатори. От „Телерик“ прогнозират, че придобиването може да засили печалбата й през първата година, пише WSJ. Съоснователите на българската фирма ще се присъединят към екипа на Progress Software, когато бъде завършена транзакцията. Финансови консултанти по сделката за „Телерик“ са Lazard Frerez&Co, пише в официалното прессъбощение на американската компания.

Приходите на компанията от Масачузетс за миналата година са 334 млн. долара при нетна печалба от 47.4 млн. долара, докато пазарната й капитализация е 1.26 млрд. долара. В компанията работят около 950 души. Progress Software разполага със собствена платформа, която позволява на потребителите й да разработват свои приложения за всички видове облачни и сървърни решения. Тя разполага с 4 млн. потребители, а продуктите са използвани от над 47 хил. компании в над 175 държави. Progress Software е листната на фондовата борса NASDAQ. За последното си тримесечие компанията отчете приходи от 79.3 млн. долара и печалба от 11.1 млн. долара.

„Силата на Telerik е в това да помага на разработчиците да създават елегантен потребителски интерфейс за приложения в облака, както и за локални и уеб приложения“, коментира Фил Пийд, изпълнителен директор на Progress Software в официалното прессъобщение.

„Продуктите и служителите на „Телерик“ са чудесно допълнение към Progress Software. Успехът и растежът на българската компания е основно благодарение на онлайн бизнес стратегията на
„самообслужване“ на клиентите, която успешно привлича милиони разработчици към интернет страницата на компанията. Те ще ускорят цялостната ни стратегия за разрастване на Progress Software“, допълва Фил Пийд.

„Изключително много се гордеем с невероятните успехи, които заедно с колегите ни в Telerik, с клиентите и партньорите ни сме постигнали досега „, коментира Васил Терзиев, съосновател и изпълнителен директор на „Телерик“, в прессъобщението. „Като част от Progress ние допълнително ще развием нашите корпоративни услуги и услуги в облака и ще продължим да предефинираме съвременното разработване на приложения. Очакваме тази нова глава драстично да ускори растежа ни и да предостави повече и по-големи възможности за служителите, клиентите и партньорите на „Телерик“ и Progress.“

Чрез придобиването „Телерик“ американската компания ще се опита да привлече повече разработчици на приложения за своята платформа и така да създаде една софтуерна екосистема. Решенията на двете компании взаимно се допълват, което може да засили позициите на Progress Software. Обединяването с „Телерик“ ще превърне американския разработчик в една от най-големите групи разработчици в света. Тя ще работи с ABL, .NET, Java, JavaScript, Node.js и ще разработва инструменти за създаване на богат набор от приложения и интерфейси за тях.

С ясни идеи

Българската компания е най-големият софтуерен разработчик в страната. Групата беше създадена преди 12 години от Светозар Георгиев, Васил Терзиев, Бойко Яръмов и Христо Косев. Постепенно се разраства и в момента има над 700 служители в България и офиси в САЩ (Пало Алто, Бостън и Остин), Великобритания, Германия, Дания, Австралия и Индия. Акционер в „Телерик“ досега беше и американският фонд за дялови инвестиции Summit Partners, който влезе през 2008 г.

Софтуерната платформа на „Телерик“ позволява на 1.4 млн. разработчици да създават потребителски интерфейси, които да се ползват за облачни услуги, мобилни, интернет и настолни решения. По данни на българското дружество 450 от 500 компании от Fortune 500 я използват за целите си. През годините „Телерик“ беше сред малкото български фирми, които продължаваха да купуват западни компании. Тя се разрасна, като придоби датската ЕQATEC, а преди това щатските NimblePros, ArtOfTest и разработчика на решения за електронна търговия Mallsoft, както и германската Vanatec. Отделно беше сключено партньорско споразумение за съвместна разработка с канадската Imaginet. Бяха придобити и отделни продукти като JustCode от немската компания Omicore и Fiddler Web Debugger от разработчика Ерик Лоурънс, който също се присъедини към „Телерик“. Преди това в компанията дойдоха известни в софтуерната индустрия инженери, някои от които са работили и в Microsoft. За амбициите на компанията говореше и отварянето на офис в сърцето на Силициевата долина – в Пало Алто. В началото на годината „Телерик“ назначи за директор „Продукти“ Арон Махимайнатан, който е работил и за SAP и Oracle. Най-голяма част от приходите си компанията реализира в Северна Америка, следвана от ЕМЕА (Eвропа, Близкия изток и Африка). От компанията преди време обявиха, че ще съсредоточат усилията си и в Индия и Китай, не на последно място и заради многото софтуерни инженери там. Именно с тази цел беше отворен и офис в Делхи, както и акселератор в Хонконг.

Академия за таланти

Освен със създаването на инструменти за разработчици Telerik е известна и със своята академия за обучение на програмисти. Компанията полага и много усилия в привличането на децата към програмирането и създава специализирани курсове за техните първи стъпки в света на разработчиците

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *