Американската рецесия е по-голяма заплаха от спад в китайската икономика

Рецесията в САЩ представлява доста по-голяма заплаха за световната икономика, отколкото икономическото забавяне на Китай, коментира днес Бъртън Малкиел професор по икономика в университета Принстън.

„САЩ са много по-важни за света в момента“, продължава коментара си професорът. „Икономиката ни се съкращава рязко, като е много възможно да не отчетем ръст през първата половина на 2008 г. Не се притеснявам от забавяне на растежа в Китай, тъй като там нещата са силно надценени“, споделя проф. Малкиел.

Американските борси се придържат към червения цвят на развитие от началото на годината, заради спекулациите около предстоящата икономическа криза. Миналата седмица, инвестиционните компании Goldman Sachs, Morgan Stanley и Merrill Lynch, направиха почти сходни коментари, според които САЩ вече са в рецесия.

Според професор Малкиел, Федералният резерв ще направи няколко лихвени съкращения през тази година, като към края й федералната фондова лихва трябва да е на ниво 3.00%. В подкрепа на неговите думи са и фючърсите на лихвеното ниво, които измерват вероятността за следващо лихвено понижение. В момента те оценяват смъкване на лихвата с 50 базисни пункта до 3.75% в края на месеца, на 100% вероятност.

Икономическият ръст на Китай е достигнал 11.5% през третото тримесечие на 2007 г., което е най-високата стойност сред десетте водещи световни икономики. Тази година, растежът се очаква да падне до 10%, прогнозира в последния си доклад Goldman Sachs. За 2007 г., Китай и САЩ са допринесли еднакъв процент за общия БВП на света, по 17%.

Инвестиционните компании, съветват инвеститорите да купуват акции на американски компании, които правят бизнес с Китай. Те предупреждават обаче, да не се правят директни инвестиции в китайски компании, тъй като те вече са доста надценени и не се знае дали няма да последват крупни разпродажби. Красноречив пример в подкрепа на този коментар са акциите на застрахователното дружество China Life Insurance, които се търгуват с 46.6 пъти повече от реалната оценка направена на база печалбата на дружеството.

Основният индекс на китайската борса CSI 300 Index, се покачи с 6.7% от началото на годината, а 2007 г. приключи със скок от 162%. Това не е краткосрочно явление, тъй като 2006 г. приключи с ръст от 121%. Акциите са свръх надценени, а с юани може да се купуват активи единствено от местни инвеститори. Професор Малкиел е отказал да даде точна прогноза, кога ще се спука „китайския“ балон.

Миналият месец, от Хонк Конг беше изпратено официално запитване към правителството в Пекин, дали не е възможно да бъде променено законодателството, което забранява на китайските граждани да купуват дялове на компании директно от борсата. Ако това стане, ще бъде поставено началото на сериозна промяна в пазарната конюнктура на страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *