Американските акции записаха най-доброто си представяне от три седмици насам

Американските акции поскъпнаха в сряда. Това е най-доброто представяне за щатските борси за последните три седмици. Индексът S&P 500 прекъсна петдневната негативна серия, успоредно с цената на петрола, която се повиши след четири дни на спадове, и на фона на сигналите от протокола от последното заседание на Федералния резерв на САЩ, отбелязва CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones се покачи с 1,23%, или с 212,88 пункта, до 17 584,52 пункта. Широкият индекс S&P 500 се повиши с 1,16% до 2 025,90 пункта. Технологичният бенчмарк Nasdaq Composite е нагоре с 1,26% до 4 650,47 пункта.

„Основните причини за поскъпването на акциите изглежда са стабилизирането на цените на енергийните източници, отслабналите опасения за изхода на Гърция от еврозоната и позитивния тон на Фед в протокола“, коментира главният пазарен стратег на Wunderlich Securities Арт Хоугън.

В документа от последното заседание на централните банкери се посочва, че ниската инфлация няма да попречи на решението за вдигане на лихвите.

„Фед иска да увеличи лихвените проценти преди да имаме инфлация от 2 на сто, а може и да нямаме инфлация от 2 на сто при цена на петрола от 50 долара за барел“, добавя Хоугън в тази връзка.

„Федералният резерв на САЩ вероятно ще реагира на икономическата активност в САЩ. В моментната среда тя изглежда като продължаване на напредъка“, посочи Тери Сандсвен, главен стратег на US Bank Management Wealth.

Броят на американците, заети в частния сектор в САЩ, се е увеличил с 241 000 през последния месец на миналата година, показаха последните данни на ADP. Месец по-рано, през ноември, бе отчетено покачване от 227 000.

Промяната в заетостта, която представлява общият брой на безработните лица, които са намерили работа през последния месец, се разглежда като един от водещите показатели за състоянието на пазара на труда в САЩ.

Показателят предшества данните за заетостта извън земеделския сектор в САЩ, които се очакват в петък. Прогнозите са, че докладът ще покаже 240 000 нови заети в страната през миналия месец и спад на безработицата до 5,7%.

Междувременно търговският дефицит на САЩ се сви със 7,7%, отбелязвайки най-голямото си месечно понижение в последната година.

Дефицитът във външната търговия на най-голямата икономика в света удари 39 млрд. долара през ноември според данните на Министерството на търговията на САЩ. Спадът се оказа по-голям от очакванията за понижение до 42 млрд. долара от 43,4 млрд. долара през октомври.

Ноемврийският внос е спаднал с 2,2%, отчитайки най-голямото си отстъпление от пет месеца, до 235,4 млрд. долара. Износът пък отстъпи за втори път през последните три месеца, свивайки се с 1% през ноември до 196,4 млрд. долара.

Акциите на JC Penney поскъпнаха с 20,3%, след като търговецът на дребно отчете 3,7% печалба през ваканционния сезон.

American Express добави 2,18% към капитализацията си, след като Goldman Sachs обнови своята оценка за акциите на компанията.

Книжата на Monsanto увеличиха стойността си с 1,17%, след като компанията оповести по-нисък от очаквания спад на тримесечната печалба.

Цената на фючърсите върху суровия петрол с доставка през февруари прибавя 1,5% до 48,65 долара за барел. Контрактите върху златото поевтиняват с 8,70 долара до 1 210,70 долара за тройунция.

Доларът печели позиции спрямо валутите на основните търговски партньори на САЩ. Доходността по 10-годишните щатски облигации, която се използва при определяне на лихвите по ипотеките и други потребителски кредити, се повишава с един базисен пункт до 1,9592%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *