Американските банки все по-трудно дават кредити

Търсенето на кредити от страна на американските компании отслабва поради все по-трудните условия, които банките налагат за отпускането им както за компаниите, така и за отделните потребители, сочи изследване на Федералния резерв на САЩ. Изследването показва, че въпреки ограниченията за издаването на кредитни карти и отпускането на потребителски кредити кризата в кредитната сфера се разпространява все повече. Проблемите се задълбочават особено в сектора на търговското кредитиране, според The Wall Street Journal. Една трета от американските банки и две трети от чуждестранните банки, участвали в изследването, заявяват, че през последните три месеца на миналата година са въвели по-строги правила за корпоративното кредитиране. „Банките стават все по-внимателни – отбелязва Кейт Легет, икономист от American Bankers Association във Вашингтон. – Но по-внимателни стават и заемоискателите.”

Сред причините, които по мнение на банките са в основата на намаленото търсене на търговски кредити, все по-често се посочват по-малката необходимост от финансиране на запаси и от инвестиции в предприятия и оборудване. Освен това 70 % от банките обясняват ситуацията с намаленото търсене на кредити за финансиране на сливания и поглъщания.

Според изследването, около 80 % от американските банки са въвели по-строги изисквания за предоставяне на кредити за закупуване на недвижими имоти с търговска цел, които са били най-търсени от началото на изследването през 1990 г. Почти половината от банките са отбелязали спад в търсенето на такива кредити. „Проблемите на пазара с жилищни имоти в САЩ оказва негативно влияние и върху пазара с търговски имоти – отбелязва Легет, което създава нови трудности за банките.”

80 % от американските банки и 55% от чуждестранните банките, участвали в изследването, са въвели по-строги правила за отпускане на ипотечни кредити, докато през октомври те са били 40 %. Освен това банките изискват все по-голям дял личен капитал.

В сравнение с октомври изследването ясно показва не само нарастващо внимание, но и засилване на песимистичните очаквания на банките за качеството на отпуснатите кредити. 75 % от американските банки и 85 % от чуждестранните, според Financial Times Deutschland, очакват влошаване на отпуснатите фирмени и ипотечни кредити. Скептични са и очакванията по отношение на предоставянето на ипотечни кредити на частни лица и по отношение на притежателите на кредитни карти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *